Közélet

Zelenszkij váratlanul elküldött több nagykövetet, köztük a budapestit is

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta Ukrajna magyarországi, csehországi, norvégiai és indiai nagykövetét.

Elbocsátották Ljubov Nepop magyarországi nagykövetet, Vjacseszlav Jatsiuk norvég képviselőt, Evgenia Perebinosa cseh nagykövetet és Igor Polekha indiai nagykövetet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendelete alapján – írja az Izvesztyija online oldala. Polekhát felmentették Ukrajna Maldív-szigeteki, nepáli, Srí lankai és bangladesi nagyköveti tisztségéből is.

Az ünneplő magyaroknak üzent magyarul március 15-én az ukrán nagykövet

Emellett Zelenszkij elbocsátotta Andrij Melnyiket az ország németországi nagyköveti posztjáról. A Bild című lap július 4-én több forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Melnyik elhagyja posztját, és visszatér hazájába, ahol új állást kap. Kijevben diplomata kaphat a külügyminiszter-helyettesi posztot.

Nepop
Fotó: Facebook

Ljubov Nepop vezetésével Ukrajna budapesti nagykövetsége sokat tett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az Ukrajnában folyó háború szörnyűségeire, segítséget kért és szervezett az ukrán menekültek számára. Kiállításokkal, jótékonysági koncertekkel és filmvetítés szervezésével is hozzájárult ahhoz, hogy a magyarországi lakosok ismereteket szerezzenek az országában folyó eseményekről, illetve segíthessék az ukrán rászorulókat.   

Elbocsátása feltehetően őt is váratlanul érte, hiszen még néhány órával ezelőtt is posztolt hivatalos oldalán olyan tartalmat, amelyben Zelenszkij feleségének egy fontos rendezvényét promótálta. 

 

Ljubov Nepop elbocsátás rendelet Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek