Az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán.

A hétvégére jelzett csapadék stabilizálhatja a vízrendszereket – tudatták a közleményben. A hidegfront átvonulásával többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10–63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik. A Tisza vízgyűjtő területén is esőt várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol 50–74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

A legfrissebb előrejelzés szerint a következő hat napban főleg a középső és keleti országrészben területi átlagban jelentős mennyiségű eső érkezhet.

A cirok sem nőt meg a szárazságban. aszály
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország


A rendkívüli szárazság miatt a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek vízigények: az idény végéig csaknem 20 millió köbméternyi öntözésre, 17 millió köbméter igény pedig halastavakra várható. A rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100 százalékban kiszolgálták, ott további öntözési igény nem várható.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A folyó alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nemcsak a Kvassay-zsilipen való szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudják támogatni – közölték. 

A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás, az alacsonyabb vízszint azonban nem rontja a vízminőséget 

 – emelték ki.

Egyre kevesebb a víz a Velencei-tóban az óriási aszály miatt.
Fotó: Máté Krisztián / Metropol

A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, és az alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú – ezt jelen pillanatban sem külső szervesanyag-terhelés, sem a túlszaporodó algák mennyisége nem veszélyezteti. Ugyanakkor az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és hajnali 4-5 órától délelőtt 10-ig mindennap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék közötti, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.

Az egész Alföld kiszáradhat az évszázad végére

A legrosszabb forgatókönyv szerint csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.