Az ellene indított tagállami és szövetségi ügyek egyikében, amely azt vizsgálja, történt-e bűncselekmény az elnökválasztási procedúra során Georgia államban, Donald Trump rendhagyó jogi képviselőt választott – írja a The New York Times.

Drew Findling, az atlantai sztárügyvéd olyan rapsztárokat képviselt, mint Cardi B, Gucci Mane vagy épp Migos, és #BillionDollarLawyer néven is ismert, 

ami nagyjából milliárd dolláros ügyvédként fordítható. Findling politikai ügyekben is járatos, és valóban elismert szereplője az atlantai jogi életnek.

Fotó: Patrick T. Fallon

A Fulton megyei (gyakorlatilag atlantai) kerületi ügyész, Fani T. Willis által vezetett nyomozás legalább 17 személyt azonosított, akik ellen vádat emelhetnek. Noha Trump nincs köztük, a vádesküdtszék eljárása még nem zárult le, sőt a testület a volt elnök több vezető tanácsadóját is szeretné még meghallgatni. Willis szerint akár zsarolás vagy összeesküvés gyanújával is vádat emelhetnek Trump ellen.

Az üzletember személyes ügyvédét, Rudy Giulianit a bíróság jövő héten hallgatja ki. Az ügyészség szeretné Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátort is meghallgatni az ügyben, ám a szenátor ügyvédei szerint – akik között a Trump elnöksége alatt a Fehér Ház jogi képviselőjeként dolgozó Donald McGahn is megtalálható – erre őt nem lehet kötelezni. A bíróság egyelőre nem döntött a kérdésben.

Mindez jól szemlélteti a volt elnök gondjait, nem csoda, hogy a több évtizedes bírósági tapasztalattal rendelkező Findlinget kérte fel védelmére. Az ügyvéd ráadásul annak ellenére kapott megbízást, hogy egyáltalán nem rejtette véka alá nem túl kedvező véleményét Trumppal kapcsolatban.

Egy 2018-as Twitter-bejegyzésében Trumpot a csalárd Trump Egyetem rasszista alkotójának nevezi, miután az kritizálta LeBron Jamest. 2017-ben pedig azzal kommentálta, hogy Trump kirúgta a manhattani kerületi ügyészt, Preet Bhararát, hogy az a félelem jele a volt elnök részéről, mondván Bharara agresszívan nyomozna kétes ügyei kapcsán.

Ennek ellenére elvállalta a politikus védelmét, és ahhoz hasonlította gesztusát, mint amikor John Adams, az alapító atyák egyike védte a brit katonákat a bostoni sortűz után. Az ügyvéd elmondta, hogy lát hasonlóságot a rapperek szólásszabadságához kötődő ügyei és a Trumpról készült felvétel között, amelyen a volt elnök arra kéri Brad Raffensperger georgiai vezetőt, hogy találjon neki 11,780 szavazatot, hogy győzhessen az államban. 

Egyes jogi szakértők szerint ez kimerítheti a választási csalásra való felbujtás esetét. Findling szerint azonban ez nincs így, hasonlóan a hip-hop számokban elhangzó bűnözésre felszólító rímekhez.

A sztárügyvéd elmondta, hogy Trump védelmén egy – többek között volt ügyészt és veterán ügyvédet is tartalmazó – csapat tagjaként dolgozik.

A hip-hop világából ismert ügyvéd felbérlése nem feltétlenül meglepő az utolsó elnöki napján több, a szcéna meghatározó tagjának kegyelmet Trump részéről, különösen, hogy Findling több helyben ismert politikus védelmét is ellátta, mind a két párt színeiből, igaz, nem mindig járt sikerrel. 

Az atlantai védőügyvédek egyik veteránja, Esther Panitch szerint – aki demokrata színekben a georgiai képviselőházba pályázik – Findling briliáns ügyvéd, a kérdés csak az, hogy Trump mennyire lesz hajlandó hallgatni rá.