Roger Stone, Donald Trump volt elnök politikai tanácsadója adományokat akar gyűjteni barátjának, Alex Jonesnak, miután az InfoWars alapítóját a héten több millió dolláros ítélettel sújtották egy rágalmazási perben – írja a Newsweek.

A Twitteren megosztott videón Stone hallható, amint Jonest dicséri, és arra kéri az InfoWars nézőit, hogy küldjenek pénzt a most pénzbírságra ítélt összeesküvéselmélet-gyártó férfi megsegítésére. 

A texasi esküdtszék korábban döntött úgy úgy, hogy 45,2 millió dolláros kártérítés megfizetésére – a már megítélt 4,1 millió dolláros kártérítésen felül – kötelezi Alex Jonest abban a perben, amelyet a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés egyik áldozatának, Jesse Lewisnak a szülei indítottak. 

2012-ben a húszéves Adam Lanza 27 emberrel végzett az amerikai történelem egyik legsúlyosabb iskolai lövöldözésében

Az áldozatok nagy része 5–10 év közötti gyerek volt, de köztük volt a gyilkos tanárként dolgozó édesanyja is, akit az otthonukban ölt meg korábban.

Trump supporters rally in Freedom Plaza
Fotó: AFP / Brendan Smialowski

Korábban Donald Trump volt amerikai elnök kegyelemben részesítette egykori tanácsadóját, akinek napokkal később kellett volna börtönbe vonulnia.  Az orosz befolyást felderítő Mueller-vizsgálat során találták bűnösnek Stone-t. A kegyelmet azután adta meg Trump, hogy Stone hiába kérte büntetése halasztását. Ahogy korábban a VG is megírta, összesen 40 hónap börtönre ítélték Roger Stone-t az oroszországi konspirációt fölgöngyölítő nyomozás akadályoztatása miatt. 

Roger Stone közel 50 éve a Republikánus Párt körül tevékenykedik, közéleti hitvallása szerint harcnak kell tekinteni a politikai kampányokat, amelyeket bármilyen áron meg kell nyerni. 

A pártban később kiérdemelte a „keresztapa” és a „sötétség hercege” nevet is, az utóbbira Stone is szívesen hivatkozik. 

 

 

 

Címlapkép: Brendan Smialowski / AFP