Közélet

Az Egyesült Államok közvetlen részese az ukrán háborúnak az oroszok szerint

Sőt az amerikai kémműholdak segítségével civil célpontokra is mértek csapást az ukránok Moszkva szerint.

Oroszország szerint az ukrán rakéták célpontjainak megjelölésével az Egyesült Államok közvetlenül is részt vesz az ukrán háborúban – írja a Reuters. Az orosz hadügyminisztérium keddi közlése szerint mindezt Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai titkosszolgálat parancsnokhelyettese is elismerte a Telegraphnak adott interjújában.

Mindez az orosz álláspont szerint tagadhatatlanul bizonyítja, hogy a Fehér Ház és a Pentagon tagadása ellenére az amerikaiak közvetlenül is részt vesznek a harcokban.

A United Launch Alliance Atlas V rocket carrying the fifth Space Based Infrared System Geosynchronous satellite (SBIRS GEO 5) for early warning missile detection by the U.S. military launches on May 18, 2021 from pad 41 at Cape Canaveral Space Force Station in Cape Canaveral, Florida. (Photo by Paul Hennessy/NurPhoto) (Photo by Paul Hennessy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Paul Hennessy / AFP

Noha Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy azt szeretné, ha a háborút Ukrajna nyerné, valamint több milliárd dollárnyi amerikai támogatást és fegyvert is felajánlott Kijev számára, amerikai tisztviselők többször jelezték, hogy szeretnék elkerülni a közvetlen konfrontációt Moszkvával.

Az oroszok szerint a HIMARS rakéták célpontjait amerikai műholdak segítségével határozzák meg és a Biden-kormányt teszik felelőssé a szeparatisták által kontrollált területeket ért, civil célpontokat is érintő állítólagos találatokért.

Ugyancsak kedden az orosz legfelsőbb bíróság terroristacsoportnak minősítette az Azov-hadosztályt. A szélsőjobboldali gyökerekkel rendelkező, paramilitáris csoportot később beépítették az ukrán nemzeti gárda egységei közé. Az Azov-hadosztály később Mariupol ostromakor szerzett hírnevet magának.

 

Azov-ezred HIMARS Egyesült Államok orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek