Helyi idő szerint csütörtökön a Fehér Ház közegészségügyi vészhelyzetté nyilváníthatja a majomhimlőt az Egyesült Államokban - olvasható a Business Insider oldalán. A betegség továbbra is nagyrészt olyan férfiak között terjed, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot.

Monkeypox Vaccination Site Opens In West Hollywood, CA
Fotó: Mario Tama/Getty Images

Xavier Becerra egészségügyi és humán szolgáltatásokért felelős miniszter várhatóan sajtótájékoztatón fogja bejelenteni a vészhelyzetté nyilvánítást - írja a The Washington Post. Az újság szerint, ha megtörténik a bejelentés, akkor a kormány felhasználhatja a sürgősségi alapokat a vizsgálatok, kezelések és a vakcinabeszerzések finanszírozására. A majomhimlő-járvány kezdete óta 6610 esetet erősítettek meg az USA-ban.

Több tucat majomhimlő-fertőzött van már Magyarországon

Újabb kilenc, 23–50 éves férfinál igazolták a majomhimlőt Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma.

A Miami és San Francisco-i nagyobb egészségügyi központok orvosai szerint a valós esetek száma sokkal nagyobb lehet. Azt mondták, hogy sok fertőzöttet nem regisztrálnak, mivel az egészségügyi szolgáltatók nem ismerik fel a betegség tüneteit, vagy az orvosok és  a betegek nem merik tisztázni a páciens szexuális kapcsolatainak részleteit. 

A járvány meglepte a szakértőket, mivel a majomhimlővel megfertőződött betegeknél az korábban ismerteknél sokkal szélesebb skálán jelentkeznek a tünetek.

Vannak olyan betegek, akiknek a nemi szervén jelentkeznek a majomhimlő tipikus kiütései. Ezek a kiütések annyira fájdalmasak lehetnek, hogy megnehezíthetik a betegnek a mosdóba járást. Másoknál alig jelentkezik néhány enyhe tünet, vannak akiknél pusztán pattanásszerű kiütések jelennek meg. A gyakori tünetek közé tartozik még a láz és az ágyékban található nyirokcsomók megduzzadása.

Korábban New Yorkban már vészhelyzetet hirdettek a járvány miatt. Az egészségügyi világszervezet 12 nappal ezelőtt nyilvánította a járványt vészhelyzetnek.