Európában csak Ausztria és Magyarország nem szállított fegyvert Ukrajnának – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az Ukrinform ügynökség szerint hétfőn az ukrán televízióban.

Contender to become the country's next Prime minister and leader of the Conservative party Britain's former Chancellor to the Exchequer Rishi Sunak looks at a NLAW anti tank launcher, supplied to Ukraine, as he visits the the Thales Defence System plant in Belfast, on August 17, 2022, as part of his political campaign ahead of the election of September 5, 2022. (Photo by Paul Faith / POOL / AFP)
Fotó: Paul Faith / Pool via AFP

Magyarországot és Ausztriát mint semleges országot leszámítva már egyetlen európai ország számára sem tabu többé a fegyverek szállítása Ukrajnának, bár korábban az volt – jelentette ki Kuleba.

Kuleba szerint sok olyan ország, amely korábban soha nem szállított fegyvert konfliktusövezetekbe, a totális agresszió kezdete után változtatott az álláspontján, sőt néhány ország még a törvényeit is megváltoztatta, hogy lehetővé tegye a fegyverszállításokat Ukrajnába.

Semlegessége miatt Ausztria különleges szerepben látja magát az EU Ukrajna-politikájában – mondta Karl Nehammer szövetségi kancellár. Az Európai Unión belül Ausztria teljes mértékben szolidáris biztonsági kérdésekben is a tagországokkal – erősítette meg július elején.

Semleges országként Ausztria nem szállíthat fegyvereket Ukrajnának, amint azt Alexander Schallenberg külügyminiszter nemrég személyesen is megerősítette az ukrán vezetésnek júliusi kijevi látogatása során.