Albánia vasárnap közölte, hogy vizsgálja, miért próbált két orosz és egy ukrán állampolgár bejutni egy katonai gyárba – adta hírül a Reuters. A védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy két katonája könnyebben megsérült, miközben őrizetbe vett egy 24 éves orosz férfit, aki bement a Gramsh katonai üzem területére, és fényképezni próbált. Ellenállt a letartóztatásnak, és valamiféle permetet használt a katonák ellen.

Két másik embert, egy 33 éves orosz nőt és egy 25 éves ukrán férfit a közelben tartóztattak le. Niko Pelesi védelmi miniszter vasárnap kijelentette, hogy túl korai lenne biztosat állítani az indítékkal kapcsolatban, de a geopolitikára hivatkozott, ami az albán kormány által bírált orosz invázióval való összefüggésre utal.

„A regionális és geopolitikai kontextusra tekintettel ez nem tekinthető hétköznapi, civil incidensnek, de nem lehet elhamarkodott következtetéseket levonni” – mondta, miután meglátogatta a sérült katonákat a kórházban. Edi Rama albán miniszterelnök szombaton közölte, hogy a három embert kémkedéssel gyanúsítják, ámtovábbi részleteket nem közölt.

A tiranai média szerint a három gyanúsított blogger volt, akik gyakran látogattak meg elhagyott katonai bázisokat és más nagy üzemeket különböző országokban. Pelesi szerint a nyomozás megmutatja, hogy bloggerek voltak-e, és mi volt az indítékuk. A gramshi gyár 1962 óta üzemel, orosz tervezésű AK–47, illetve Kalasnyikov gépkarabélyokat állított elő a kommunizmus bukásáig. Azóta nem gyárt, hanem szétszed leselejtezett géppisztolyokat és egyéb kézifegyvereket.

A 2009 óta NATO-tag Albánia is szigorúan elítélte Oroszország ukrajnai háborúját, és csatlakozott az Moszkva elleni szankcióihoz – jegyezte meg az AP hírügynökség.