Szeptember elsejével két energetikával foglalkozó miniszteri biztosa lesz az ötödik Orbán-kormánynak – derült ki a csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből.

A villamos energia ellátásbiztonságáért felelős miniszteri biztos lesz 2022. szeptember 1-jétől 2024. augusztus 31-ig Horváth László Heves megyei országgyűlési képviselő, Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő pedig a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felel majd ugyanabban az időszakban.

20200708. VisontaMátrai ErőműFotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Horváth feladata lesz többek között 

a Mátrai Erőmű működésének optimalizálása, az ahhoz kapcsolódó térségfejlesztési program kidolgozása és az erőmű lignitalapú villamosenergia-termelésének fokozása. Emellett ő fogja felmérni az erőműhöz kapcsolódó térségi, gazdasági, társadalmi folyamatokat a régióban. 

Riz feladata lesz, hogy 

felmérje és elemezze a barnakőszén- és lignittermelés növeléséhez szükséges beruházásokat, illetve azok költségigényét, emellett a biztos méri majd fel és elemzi a barnakőszén- és lignittermelés fokozásához szükséges munkaerőigényt és a munkaerő szakképzettségének helyzetét.

Mindkét miniszteri biztost Palkovics László technológiai és ipari miniszter nevezte ki, az új biztosok havi bruttó 520 ezer forintot és egyéb juttatásokat fognak kapni. 

Váratlan kormányzati nyilatkozat érkezett – fordulat jöhet a szélenergia szabályozásában

Több figyelemre méltó bejelentést is tett Palkovics László a török hírügynökségnek adott interjújában, amelyekről eddig nem számolt be a magyar sajtó.