A texasi uvaldei iskolaszék szerdán elbocsátotta az iskolai körzet rendőrfőnökét, miután a hatóságokat sok bírálat érte amiatt, hogy nem lépett fel határozottan egy iskola lövöldözővel szemben, és így 19 gyerek és két tanár halt meg – írja Reuters. Pete Arredondo elbocsátásáról egyhangú döntés született, az áldozatok családtagjai megtapsolták a döntést. Arredondót, aki az iskola területén járőröző kis rendőrséget vezette, nem sokkal a május 24-i lövöldözés után fizetés nélküli szabadságra küldték. 

Police officers speak near a makeshift memorial for the shooting victims outside Robb Elementary School in Uvalde, Texas, on May 27, 2022. - Texas police faced angry questions May 26, 2022 over why it took an hour to neutralize the gunman who murdered 19 small children and two teachers in Uvalde, as video emerged of desperate parents begging officers to storm the school. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
Fotó: Chandan Khanna / AFP

Arredondo nem vett részt a találkozón. Ügyvédje írásos nyilatkozatát közvetlenül a testület ülése előtt e-mailben küldték el az igazgatóság tagjainak. A férfi képviselője szerint a rendőrfőnököt már halálosan is megfenyegették, a kerület pedig nem tesz semmit a védelme érdekében. 

Korábban a VG is megírta, hogy a rendőrök több mint egy órát vártak, mielőtt bementek volna az iskolai lövöldözés helyszínére. Közzétettek később egy videót, amin az látható, hogy 

az egyik rendőr kényelmesen lépdelve, nyugodtan lefertőtleníti a kezét a folyosón, miközben néhány méterre kisgyerekek haldokolnak. 

Az iskola folyosói kamerájának felvétele szerint két rendőr már percekkel a fegyveres belépése után megközelítette az osztálytermeket, majd a lövések hangjai közepette visszafutottak. 

2022 májusában a 18 éves Salvador Ramos egy pisztollyal, egy AR-15-ös félautomata puskával és egy nagy kapacitású tárral felfegyverkezve tört be az iskolába. A tinédzser a tombolás előtt rálőtt a saját nagymamájára, de az idős nő túlélte a lövést. Ezután autóval elmenekült a helyszínről, de az iskola előtt karambolozott. Ekkor kiszállt a járműből és a Robb Általános Iskolába ment, ahol elkezdte a vérengzést.