Miután nemrégiben átfogó nemzetközi kutatás derített fényt arra, hogy a pszichiátria által széles körben reklámozott "agyi kémiai egyensúlyhiány", mint a depresszió kiváltó oka, valójában kitaláció, amire soha nem volt bizonyíték, a mentális egészségügy globális megfigyelő szervezete, a CCHR nyílt levélben szólította fel a Pszichiátriai Világszervezetet, hogy 180 tagjának írja elő: távolítsanak el minden olyan utalást a honlapjaikról és a szakirodalomból, amely szerint a kémiai egyensúlyhiány mentális zavarokat okoz - olvasható az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleményében.

Woman,Suffering,From,Fear,,Loneliness,,Depression,,Abuse,,Addiction

Fotó: Shutterstock

Jelentős nemzetközi médiavisszhangot keltett a közelmúltban az az angliai tanulmány, amely úgy találta: alaptalan az az évtizedek óta hangoztatott elmélet, amely szerint az agyban található szerotonin nevű hírvivőanyag, illetve annak hiánya okozza a depressziót.

A CCHR nevű nemzetközi jogvédő szervezet - amely régóta felemeli a szavát a fölösleges tudatmódosító gyógyszerezés ellen - képviselője most egyenesen Dr. Afzal Javednek, a Pszichiátriai Világszervezet (WPA) elnökének írt nyílt levelet, melyben felszólítja, hogy vessenek véget az évtizedek óta tartó félretájékoztatásnak.

Ha a betegeknek ilyen félretájékoztatást adunk, az megakadályozza őket abban, hogy felelős döntést hozzanak, és ennek eredményeképpen sok millió ember szedett antidepresszánsokat vagy más, káros mellékhatásokkal járó pszichotróp gyógyszereket, abban a tévhitben, hogy ezek kijavítanak valamilyen állapotot, ami egyszerűen nem is létezett.

mutatnak rá levelükben.

A WPA-nak hivatalos nyilatkozatot kellene kiadnia, amelyben elítéli ezt az elméletet, és felhívja a tagok figyelmét arra, hogy a betegek további tájékoztatása erről a mítoszról fogyasztói csalással kapcsolatos pereket eredményezhet" - írta Amber Rauscher, a CCHR szóvívője.

A CCHR levelében azt követelte, hogy a Pszichiátriai Világszervezet adjon ki egy állásfoglalást, amelyben felszólítja valamennyi tagját, hogy távolítsanak el honlapjaikról, folyóirataikból stb. minden olyan hivatkozást vagy utalást, amely szerint az agyban lévő kémiai egyensúlyhiány mentális zavarokat okoz.

Raucher levelében így folytatja: "A WHO-jelentés szerint a pszichiátriai kényszer évtizedek óta >fizikai és pszichés károkat, sőt halált is okoz<, és az országoknak biztosítaniuk kell, hogy a kezelés visszautasításának jogát tiszteletben tartsák."

Az  Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért közleménye szerint a CCHR azt szeretné, hogy a WPA közölje tagjaival, ha bármilyen módon azt állítják, hogy a kémiai egyensúlyhiány lehet az emberek mentális problémáinak oka, árt a betegeknek, és ez fogyasztóvédelmi csalásnak minősülhet. Ha a betegeket félrevezetik azzal kapcsolatban, hogy mi okozza nehézségeiket, és azt mondják nekik, hogy pszichotróp gyógyszert kell szedniük, hogy ezt "kijavítsák", az a kényszerítés egyik formája, és ez ellentmond a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezménynek.