A német kormány a jövő héten 19 500 adag majomhimlő elleni oltóanyagot oszt szét az ország különböző részein – jelentette be szombat délelőtt az egészségügyi minisztérium.

Blood,Sample,Tube,For,Monkeypox,Virus,Test.,It,Is,Also
Fotó: Shutterstock

Júniusban csaknem 40 ezer, júliusban pedig további 5300 adagot szállítottak Németország tartományaiba az oltóanyagból.

A szövetségi kormány összesen 240 ezer adag Imvanex vakcinára kötött szerződést.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a betegség terjedését minden rendelkezésre álló eszközzel meg kell akadályozni.

Ez magában foglalja az egészségügyi hivatalok általi jó kapcsolatfelvételt, az átfogó felvilágosítást és a különösen veszélyeztetett emberek beoltását – emelte ki a tárcavezető.

Sven Lehmann, a queer, a nem heteroszexuális vagy születési nemével nem azonosuló közösség kérdéseit felügyelő kormánybiztos elmondta: „Az oltási hajlandóság, különösen a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében, magas.”

Németországban május óta 3405 majomhimlős megbetegedést jelentettek.

A majomhimlő vírusa általában csak enyhe tüneteket okoz, például lázat, fejfájást, izomfájdalmat és bőrkiütést. Ritka esetekben azonban halálos kimenetelű is lehet.

Érdekes kombináció: egy férfi elmesélte, mit élt át, amikor egyszerre volt covidos és majomhimlős

Hetekig ágynak dőlt egy kaliforniai férfi, akit egyszerre kínzott a két kór.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a jelenlegi globális majomhimlőjárvány kitörése óta az esetek többségét a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiaknál találták, különösen azoknál, akiknek több partnerük van, ezért a szervezet partnereik számának korlátozására kérte őket.

A WHO a majomhimlő miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett júliusban.

Már Magyarországon is elérhető a majomhimlő elleni védőoltás

Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő. A hazánkban diagnosztizált esetek száma 64-re emelkedett a múlt heti adatok szerint.