Nem vennék nyilvántartásba a nőket Ukrajnában, bár eredetileg ez volt az elképzelés. Most azonban az ügy legújabb fejleményeként az ukrán védelmiminiszter-helyettes, Hanna Maljar reagált a közösségi oldalán. 

A bizonyos szakterületen dolgozó és/vagy szakmai képesítéssel rendelkező nők katonai nyilvántartásba vételét a törvény írja elő, nem pedig valakinek a személyes szeszélye határozza meg – írta vasárnap Telegram-csatornáján az ukrán védelmiminiszter-helyettes. Ugyanakkor kiemelte, hogy elkészült egy új törvénytervezet, amely szűkíti a katonai nyilvántartásba vételre kötelezett szakterületek és/vagy szakmák körét, és tartalmaz egy olyan passzust is, amely hatályon kívül helyezi a nők katonai nyilvántartásba vételét hadiállapot ideje alatt – számolt be a Kárpáti Igaz Szó.

A kárpátaljai hírportál felhívta a figyelmet arra, hogy

2022. október elsejétől bizonyos szakterületeken a nők is katonai nyilvántartásba kerülnek

Ukrajnában.

DONETSK, UKRAINE - AUGUST 15: A Ukrainian women soldier 28-year-old Svetlana, who served as a captain in the Ukrainian Armed Forces drinks tea on the frontline in Donbass, Donetsk, Ukraine on August 15, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency via AFP

Hanna Maljar a bejegyzésében  kiemelte, hogy a védelmi tárca és a katonai vezérkar a törvények által meghatározott keretek között és feltételek mellett működik. A hatályban lévő jogszabály a bizonyos szakterületeken dolgozó és/vagy szakmai képesítéssel rendelkező nők katonai nyilvántartásba vételéről rendelkezik. A miniszterhelyettes hozzátette, hogy jelenleg nem indokolt a katonai névjegyzékben szereplő nők számának növelése.

Azonban a hadseregnek egészségügyi, rádiótechnikai és élelmiszer-technológiai szakemberekre továbbra is szüksége van

– húzta alá Maljar.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely számottevően megváltoztatja az ukrán nők katonai nyilvántartásba vételének eljárásmenetét, illetve szabad akarat hiányában a nők nem küldhetők a frontra.

A törvénytervezet az alábbi változásokat javasolja:

  • azon szakterületek és/vagy szakmák jegyzékének a szűkítése, amelyek alapján a nőket hadkötelesnek nyilvánítják;
  • önkéntes alapon kerüljön bevezetésre a meghatározott szakterületek és/vagy szakmák alapján a nők katonai nyilvántartásba vétele;
  • a nők katonai nyilvántartásba vétele legkorábban egy hónappal a hadiállapot feloldása után kezdődhet meg.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy az ukrán kormány csupán javaslatot tehet a módosításokról, elfogadásukról a végső szót a parlament mondhatja ki.

Hanna Maljar nem mulasztotta el megjegyezni, hogy

2014 óta egyetlen nőt sem mozgósítottak erőszakkal Ukrajnában.