Mostantól 15 ezer eurós kauciót kell fizetnie minden hegymászónak, aki a legnépszerűbb útvonalon, a francia Saint-Gervais-les-Bains városkáján keresztül akarja megmászni a Mont Blanc hegycsúcsot. A város vezetőjének, Jean-Marc Peillex-nek abból lett elege, hogy minden bajba jutott hegymászó mentési költségét a településnek kell állnia, így inkább előre elkérik a pénzt, benne a – bizonyos esetekben sajnálatosan bekövetkező – temetés összegét is. A mentés a becslések szerint tízezer eurót, a temetés pedig ötezer eurót tesz ki, így jön ki a 15 ezer euró. 

Egyébként fel van függesztve az útvonal, mivel többször is sziklaomlásokról számoltak be a környéken, a helyiek pedig nem győzik felhívni a figyelmet a veszélyekre. Ennek ellenére a hírek szerint sokan megpróbálnak feljutni a hegycsúcsra. 

Members of the Chamonix guides company take part in a special hike, between France and Italy near the Mont Blanc mountain, on July 10, 2021, to celebrate the 200th anniversary of the high mountain association. montain climing party in the world at l'aiguille du Midi the 10 july,2021 at Chamonix Mont Blanc. - The company of Chamonix guides, the founding institution of mountaineering, celebrates its 200th anniversary on July 10, 2021 with the installation of a roped party of 200 people between the Aiguille du Midi and the Helbronner point, by the Italian border, above 3,000 m altitude, AFP journalists observed. (Photo by OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP)
Fotó: Olivier Chassignole / AFP

Peillex fel is idézett egy friss történetet, amely szerint öt román turista vágott neki a csúcsnak úgy, hogy mindössze rövid nadrág, edzőcipő és szalmakalap volt náluk. Őket még idejében megállította a hegyi rendőrség. 

Az emberek halálmegvető elszántsággal vágnak neki a hegynek, aztán elvárják, hogy mások megmentsék őket, és a francia adófizetők állják a számlát. Sok esetben sajnos még a temetési költségeket is

– mondta a polgármester. A francia oldalon az elmúlt húsz évben több mint száz ember halt meg a Mont Blanc megmászása közben. 

A Mont Blanc-t az olasz oldalról is meg lehet közelíteni, de ez a lehetőség sokkal kevésbé népszerű. Legalábbis eddig így volt, most viszont a The Guardian megszólaltatta az itteni város vezetőjét, aki közölte: Olaszországban nem terveznek bevezetni egy ilyen kauciót.