Az ufai bíróság pénzbírsággal sújtotta Jurij Sevcsuk orosz rocksztárt kedden az orosz–ukrán háború nyilvános bírálatáért, a rockénekesnek 50 ezer rubel (körülbelül 800 euró) bírságot kell fizetnie. 

 

Az orosz büntető törvénykönyv szerint a későbbiekben bűnismétlés vagy egyéb súlyosbító körülmény esetén akár öt év börtönbüntetés is kiszabható rá. 

 

Jurij Sevcsuk ügyvédjén keresztül közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta, hogy „bármely korról és bármely országról legyen szó, álláspontja mindig háborúellenes volt", és szerinte „az országok vagy népek közötti politikai ellentéteket diplomáciai úton kell rendezni”.

RUSSIA-POLITICS-PROTEST, Russian rock singer Yuri Shevchuk (R) performs at the protest rally in central Moscow on August 22, 2010.  Some 2,000 people crammed into a Moscow square amid a heavy police presence for a banned rock concert to protest plans to build a motorway through a forest outside the Russian capital. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Jurij Sevcsuk egy Moszkva központjában tartott tüntetésen lépett fel 2010. augusztus 22-én. Fotó: Natalija Kolesznyikova / AFP

A 65 éves, közismert rockénekes május 18-i ufai koncertjén bírálta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, sajnálatosnak nevezve, hogy fiatal emberek halnak meg a harcokban mindkét oldalon. Jurij Sevcsuk már a Szovjetunió bukása előtt ismert rockénekes volt, DDT nevű együttesével rendszerellenes megnyilvánulásokat is megengedett magának. Később, a kilencvenes évek közepén akkori élettársával együtt a csecsenföldi orosz katonai beavatkozást kritikával illette, 2014-ben pedig a Krím félsziget megszállása ellen emelte fel a szavát.