New York állam kormányzója elmondta, hogy a 75 éves Salman Rushdie még életben van. Kathy Hochul szerint az író minden szükséges ellátást megkap. Az elkövetőről még gyűjtik az információkat.

A Reuters hírügynökség megtudta, hogy az írót éppen műtik, de többet még nem tudni az állapotáról.

Az egyik orvos a The New York Timesnak elmondta, hogy Rushdie több sebet kapott a támadás során. A szúrásokból az egyik a nyaka jobb oldalán érte – írja a BBC.

In this frame grab from a video courtesy of Horatio Gates recorded on August 12, 2022, Salman Rushdie is seen being loaded onto a medical evacuation helicopter near the Chautauqua Institution after being stabbed in the neck while speaking on stage in Chautauqua, New York. - Rushdie, whose controversial writings made him the target of a fatwa that forced him into hiding, was stabbed in the neck by an attacker on stage Friday in western New York state, according to New York State Police. The attacker is in custody. (Photo by Handout / AFP)
Fotó: AFP

Kathy Hochul megköszönte a közbelépő rendőrnek és az esemény moderátorának, hogy Rushdie segítségére siettek és megmentették az életét.

Az elkövető Salman Rushdie mellett a hallgatóság egyik tagját is megtámadta

 – ezt az állami rendőrség erősítette meg. A másik áldozat könnyebb fejsérülést szenvedett. 

Rushdie az 1988-as Sátáni versek című műve miatt egy évtizedig bujkálni volt kénytelen a fejére kitűzött vérdíj miatt. Tizennégy regényt írt és 2007-ben lovaggá ütötték az irodalomért végzett szolgálataiért.

Rushdie írótársai a közösségi médiában kívánnak erők és mielőbbi felépülést. Többek között Stephen King is tweetelt az ügy kapcsán, aki a Rushdie oldalán állt, amikor a halálos fenyegetések hatására egy kiadó nem akarta megjelentetni a kötetet. 

King akkor közölte a kiadóval, hogy amennyiben nem dolgoznak a Sátáni versekkel, akkor Stephen Kinggel sem fognak együtt dolgozni.