Kilenc pokolgépes fenyegetés érkezett hétfőn délelőtt a rendőrséghez Moldova fővárosában, Chisinauban. Az érintett helyszínek között volt a főváros nemzetközi repülőtere, a legfelsőbb bíróság épülete, négy kórház és három bevásárlóközpont. A biztonsági erők mindegyik esetben haladéktalanul kiürítették és lezárták a területeket.

pokolgép illusztráció
Fotó: Shutterstock

A helyi sajtó értesülései szerint

a robbantásos fenyegetések száma az utóbbi hetekben feltűnően megnőtt, július óta több mint negyvenet regisztráltak.

A fenyegetések mintegy fele a nemzetközi repülőtér ellen irányult, és fennakadásokat okozott a légikikötő működésében. Eddig azonban a bejelentések mindegyike hamisnak bizonyult. A moldovai hatóságok a hamis fenyegetésekért kiszabható büntetések szigorítását fontolgatják.

Natalia Gavrilita moldovai kormányfő a Radio Moldovának nemrég adott interjújában elmondta, hogy a fenyegetések némelyikét orosz és fehérorosz IP-címekig követték vissza, azonban ezeket is manipulálhatták. Hozzátette, hogy az ügyben jogsegélykérelmekkel fordultak a moszkvai és a minszki hatóságokhoz.

Szembetűnő, hogy ezek a riasztások éberségünk lanyhulását, figyelmünk lekötését és reakcióink tesztelését szolgálják

– húzta alá Gavrilita.

Chisinau és Moszkva között áprilisban vált ismét feszültté a viszony a szakadár Dnyeszter menti köztársaságban történt robbanások sorozatát követően. A mintegy félmillió lakosú köztársaság, amelyet a nemzetközi közösség nem ismer el, a Szovjetunió összeomlását követően, rövid polgárháború után vált ki Moldovából.

Moszkva gazdaságilag és katonailag is támogatja. A térségben orosz „békefenntartók” is állomásoznak.

A legutóbbi incidensek olyan aggályokat keltettek, hogy a térséget belesodorhatják az ukrajnai konfliktusba.