A közelgő választások megnyerését nevezte a konzervatív erők legfontosabb feladatának Donald Trump volt amerikai elnök helyi idő szerint szombaton az egyesült államokbeli Dallasban, az Amerikai Konzervatív Unió nagyszabású nyári konferenciáján (CPAC) felszólalva. 

A texasi seregszemle – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mondott nyitóbeszédet csütörtökön – a volt elnök felszólalásával fejeződött be. 

Orbán: nem szabad feladni a harcot a globalista elittel szemben, össze kell fognunk, és együtt kell győzelmet aratnunk

A magyar kormányfő beszédével kezdődött, szombaton Donald Trumpéval ér véget Dallasban a jobboldal vezető fóruma.

Kétórás beszédében Trump úgy vélte, hogy az ország a demokraták két évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta hanyatlásnak indult, csupán a konzervatívok menthetik meg a társadalmat a közelgő válságoktól, és ahhoz, hogy ezt megtegyék, a politikának vissza kell nyernie a társadalom bizalmát. 

A legfontosabb feladatnak a novemberi, úgynevezett félidős kongresszusi választások megnyerését nevezte. Úgy fogalmazott, 

Amerika felemelkedése ezzel kezdődik, és 2024-ben az elnökválasztáson remélt republikánus sikerrel folytatódik.

Fotó: AFP / Chandan Khanna

Trump ismét emlékeztett arra, hogy amikor – tavalyelőtt – másodszor indult a választáson, jobb eredményt ért el, mint először, amikor meg is nyerte. Hangoztatta, hogy a konzervatív erőkkel együtt folytatja a munkát annak érdekében, hogy az országot ismét naggyá, erőssé és biztonságossá tegyék. Ezúttal sem jelentette azonban egyértelműen be, hogy indul a következő választáson. 

A jelenlegi elnököt, a demokrata 

Joe Bident számos alkalommal bírálva megismételte azt az álláspontját, hogy az amerikai rendszert fokozatosan tönkreteszik, az előző elnökség alatt elért eredményeket visszájukra fordítják. 

Ezért szerinte a radikális baloldalt a feledésbe kell taszítani. Beszédében Trump kemény fellépést követelt a bűnözők ellen, különös tekintettel a kábítószer-kereskedőkre. Kijelentette, hogy kormányzata idején az amerikai határ a legbiztonságosabbá vált történelme során, most viszont már a világ legrosszabbja. Meg kell állítani az inváziót déli határunkon – hangoztatta –, az illegálisan érkezőket vissza kell küldeni vagy börtönbe juttatni, a visszaesőket pedig példátlanul szigorú büntetésekkel kell sújtani. 

Reformokra szólított az amerikai választási rendszerben, és új szabályokat sürgetett korrupció ellen, mert a jelenlegi rendszer beteg, és úgy vélte, a jelenlegi vezetés a médiában cenzúrát alkalmaz. Fontosnak mondta, hogy 

megvédjék a szülők jogait, és álláspontja szerint az oktatást is meg kell tisztítani, a gyermekeket meg kell védeni a genderideológia terjedésétől. 

Azt is hangoztatta, hogy elejét kell venni a további adóemeléseknek, a szárnyaló inflációnak, mert a gazdaság összeomlóban van, és lépéseket kell tenni az energiaárak mérséklése érdekében. 

Leszögezte, hogy a külpolitikában is vissza kell térni az Amerika az első jelszóhoz, mert az Egyesült Államok elvesztette vezető helyét, és csökkenteni kell az ország függőségét másoktól. 

Trump bírálta, hogy a nemzetközi erők kivonultak Afganisztánból, és azt is Biden szemére vetette, hogy hagyták Oroszország háborúját folytatódni Ukrajnában. Bírálta Nancy Pelosi demokrata házelnök nemrégitajvani látogatását, 

és megismételte a mostani konferencia azon jelszavát, hogy a közelgő választásokon Pelosit le kell váltani  posztjáról, és a kongresszusnak republikánus többségűvé kell válnia. 

A CPAC egy 1974-ben alapított jobboldali esemény, amelyet a kezdetek óta az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) szervez meg. Az első CPAC-n Ronald Reagan volt az első vezérszónok, azóta pedig a konzervatív elnökök, valamint a Republikánus Párt vezető alakjai rendszeresen megjelennek az eseményen. Korábban Ázsia, Dél-Amerika és Ausztrália is helyet adott már a CPAC-nek, idén azonban első európai országként Magyarország is megszervezte a konzervatív eseményt. A magyar kormányfő is felszólalt a májusi CPAC Hungaryn, a budapesti Bálnában, ahol a többi között ismertette a jobboldal sikeréhez alkalmazható 12 pontos receptjét