Az ukrán belügyminisztérium kidolgozott egy a külföldiek Ukrajnában való beutazására és tartózkodására vonatkozó új jogszabályt – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó.

A tárca részletes cselekvési tervet állított össze a külföldiek és a hontalanok Ukrajnába való beutazására és az országban tartózkodására, az új szabályok a hadiállapot idején érvényesek.

Huge queues of cars are seen near the Polish-Ukrainian border near Korczowa on June 30, 2022 due to the return of the import tax on vehicles in Ukraine from 1 July, 2022. - As temperatures in southern Poland reached nearly 40 degrees Celsius, thousands of Ukrainians spend days waiting on the motorway to bring cars bought in the EU to Ukraine and benefit from tax exemption valid until July 1, 2022. (Photo by JANEK SKARZYNSKI / AFP)
Fotó: Janek Skarzynski / AFP

A belügyminisztérium döntése értelmében határátlépéshez a külföldieknek vagy hontalanoknak a következőkre van szükségük:

  • érvényes útlevélre,
  • hogy az illetékes állami szervek által ne legyenek kitiltva az ország területéről,
  • beutazási vízumra,
  • a tartózkodás céljának megindoklására,
  • valamint elegendő anyagi fedezetre.

Azok a külföldi állampolgárok vagy hontalanok, akik egy vagy több pontnak nem felelnek meg, nem léphetnek be Ukrajna területére. Keleti szomszédunknál a hadiállapot alatti tartózkodása során a külföldiek és a hontalanok kötelesek betartani a kijárási tilalomra és a légiriadóra, valamint a rakétaveszélyre vonatkozó magatartási szabályokat is.