Közélet

Ukrán drónt lőttek le az orosz hadsereg fekete-tengeri flottája felett

Az orosz hadsereg szevasztopoli bázisa felett lőttek le egy drónt, amely a bázis személyzeti épületébe csapódott. Senki nem sérült meg, de a térség orosz vezetője Ukrajnát tette felelőssé a drón berepüléséért. Az elmúlt napokban több robbanás is történt a Krím félszigeten, amelyekért Ukrajna nem vállalata felelősséget. Ennek ellenére az ukránok közölték, hogy a Krím a következő időszakban nem lesz biztonságos hely.

Az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt, orosz ellenőrzésű Krímben szombat reggel robbanás hallatszott, amikor

egy lelőtt drón roncsai a hatóságok szerint az orosz hadsereg fekete-tengeri flottájának szevasztopoli személyzeti épületébe csapódtak.

27 July 2019, Russia, Sewastopol: A submarine and warships of the Russian Black Sea Fleet lie at anchor in the port city which is a symbol of the defence of the Crimea as an impregnable fortress. Sanctions and high prices, but also major projects and hope: five years after the annexation of the Crimea, Russia is expanding its power on the Black Sea peninsula. (to dpa-story: "Russian" life in Crimea) Photo: Ulf Mauder/dpa (Photo by Ulf Mauder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Ulf Mauder / DPA Picture-Alliance via AFP

A flotta légvédelme lőtte le a drónt – közölte Mihail Razvozsajev, a város orosz közigazgatásának vezetője. Beszámolója szerint a drón darabjai a tetőre zuhantak, és elégtek. Az esetnek nem voltak áldozatai.

A tisztviselő közzétett egy fotót a megsemmisült tetőről, egyben Ukrajnát okolta a támadás elkövetéséért.

„Maradjanak nyugodtak, és ha lehet, maradjanak otthon a következő egy órában” – írta Razvozsajev a Telegram közösségi oldalon, hozzátéve, hogy nem keletkeztek súlyos károk.

A szevasztopoli közigazgatási vezető szerint július végén már becsapódott egy drón az épület udvarán. Akkor a hivatalos tájékoztatás szerint öten megsérültek a betört ablakok üvegszilánkjaitól. Mindannyian orvosi ellátásban részesültek. Ukrajna tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

A héten a Krímben felrobbant egy orosz lőszerraktár, és csütörtökön drónokat lőttek le a krími Kercs város felett.

Remekel az ukrán drónhadosztály, néhány héten belül visszafoglalnák Herszont

Az Egyesült Államoktól kapott nagy hatótávolságú fegyverek mellett a drónpilótaegységek az ukrán sereg legfontosabb elemei. A tüzérséget kombinálva a drónos felderítéssel rendkívül pontos és eredményes csapásokat tudnak mérni a túlerőben lévő orosz seregre. Ezt a taktikát kihasználva foglalnák vissza Herszont a következő hetekben.

Az ukrán vezetés anélkül, hogy nyíltan vállalta volna a felelősséget a támadásokért, azt közölte, a jövőben további robbantásokra lehet számítani, egyben hozzátette, a Krím nem biztonságos hely.

Az orosz hatóságok az elmúlt napokban többször is beszámoltak arról, hogy drónokat semmisítettek meg a fekete-tengeri félszigeten.

 

Drón háború Fekete-tenger Krím robbanás flotta Szevasztopol
Kapcsolódó cikkek