A vádesküdtszék zárt ajtók mögött hallgatta meg Rudy Giulianit, Donald Trump volt amerikai elnök egykori ügyvédjét, New York volt polgármesterét a 2020-as választás utáni eseményeket vizsgáló eljárásban. Rudy Giuliani szerda reggel érkezett az Atlantában, Georgia állam fővárosában működő 23 tagú testület ülésére, és helyi idő szerint délután 3 órakor távozott a bíróság épületéből a zárt ajtók mögött zajló meghallgatás végén. 

Former,New,York,City,Mayor,Rudy,Giuliani,During,Visit,To
Fotó: Shutterstock

Ügyvédje újságírók előtt közölte, hogy tartják magukat a szabályhoz, hogy a vádesküdtszék ülésén elhangzottak titok tárgyát képezik. Bob Costello annyit mondott, hogy „a meghallgatás kétségtelenül jól ment, mindenki nagyon szakszerű és udvarias volt”.

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint Rudy Giulianival a testület közölte, hogy „a nyomozás alanyaként tekint rá”. Ugyanez a testület beidézte Graham Lindsey republikánus szenátort is, Donald Trump közeli szövetségesét, akit szintén meg akar hallgatni a 2020 novemberében történtekről. Lindsey mentességére hivatkozva visszautasította az idézést, ezt azonban a múlt héten elutasította a bíróság, és kötelezte a vallomástételre.

Az Atlantában ülésező vádesküdtszék egy kerületi ügyész, Fani Willis kezdeményezésére alakult, és azt vizsgálja, hogy történt-e törvénysértés Georgia államban a 2020. novemberi elnökválasztás után, amikor Donald Trump a választás szoros eredményének megváltoztatását próbálta elérni Georgia államban.

Mint korábban megírtuk, Donald Trump volt ügyvédje örül annak, hogy a volt elnököt felelősségre vonják a rezidenciáján talált titkos dokumentumok miatt. Michael Cohen szerint Trump arra az esetre rejtette el a titkos kormányzati anyagokat, ha meg kellene úsznia a börtönt. Az ügyvéd szerint Trump nem törődik az Egyesült Államokkal, és ha nehéz helyzetbe kerülne, kész lenne olyan nemzetbiztonsági információkat megosztani az oroszokkal vagy Iránnal, mint a nukleáris fegyverek kilövési helyszínei.