Michael Cohen, Donald Trump korábbi ügyvédje úgy véli, hogy a volt elnök szigorún titkos kormányzati dokumentumokat rejtett el Mar-a-Lagó-i rezidenciáján. Az iratok alkupozíciót adhattak volna Trumpnak, amit akkor használt volna fel, ha valóban szabadságvesztéssel fenyegették volna – írja az Insider.

Michael Cohan
Michael Cohen, Donald Trump egykori ügyvédje  Fotó: Twitter

Az a meggyőződésem, hogy a börtönből való szabaduláshoz aduászként tartotta magánál azokat a dokumentumokat

– mondta Cohen a CNN-nek. Az ügyvéd szerint Trump olyan információkat tartott magánál azt követően is, hogy távozott az elnöki hivatalból, amelyek érzékeny nemzetbiztonsági kockázatokat jelenthetnek. Példaként a nukleáris kilövőállások pontos helyei lehetnek az iratokban.

Cohen szerint Trump arra készülhet, hogy amikor szorul a nyaka körül a hurok, akkor hűséges támogatóin keresztül eljuttathatja a dokumentumokat Oroszországnak, Iránnak vagy bárki másnak. Hozzátette, véleménye szerint Donald Trump nem törődik az Egyesült Államokkal. Az ügyvéd azt sem tartja kizártnak, hogy az FBI által lefoglalt iratok között Kim Dzsong Untól vagy Vlagyimir Putyintól származó levelek is lehetnek.

NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 10:  Former U.S. President Donald Trump leaves Trump Tower to meet with New York Attorney General Letitia James for a civil investigation on August 10, 2022 in New York City.
Fotó: James Devaney / GC Images

Múlt héten hétfőn az FBI házkutatást tartott Mar-a-Lagóban, és tizenegy titkos dokumentumcsomagot foglalt le. Ezek között volt olyan, ami szigorúan titkos minősítést kapott és a tartalma nukleáris fegyverekre vonatkozott. A lefoglalt iratok átvizsgálásával az igazságügyi minisztérium azt vizsgálja, hogy Donald Trump törvénysértést követett-e el. A gyanú szerint három szövetségi jogszabályt is megszeghetett a volt elnök, közöttük a kémkedésre vonatkozót.

Trump minden vádat tagad. Amennyiben elítélik a Mar-a-Lagóban talált bizonyítékok miatt, akkor 

akár tíz év szabadságvesztésre is számíthat.

Az FBI-razziát követően Cohen nyilvánosan örült annak, hogy Trumpot felelősségre vonják. Továbbá azt a feltételezést is megengedte magának, hogy az otthonában rejtegetett dokumentumokról olyasvalaki értesítette az FBI-t, aki nagyon közel áll a korábbi elnökhöz. Cohen arról is beszélt, hogy ha minden kötél szakad, akkor Trump bűnbakot fog keresni, hogy elterelje magáról a figyelmet. Szerinte ez Rudy Giuliani,  a volt elnök másik ügyvédje lehet.

Az Insider megkereste Trump szóvivőjét, hogy reagáljon Michael Cohen szavaira. A szóvivő szerint Cohen egy bűnöző, akit korábban majdnem tucatnyi vádpontban találtak bűnösnek, többek között mert hazudott egy kongresszusi bizottsági ülésen. A szóvivő úgy véli, hogy egy ilyen ember tökéletes vendég egy olyan csatornán, mint a CNN.