A legnagyobb ukrajnai atomerőmű környékét megint támadás érte. Enerhodar polgármestere, a városból korábban már elmenekült Dmitro Orlov provokációval vádolta meg az orosz erőket, Moszkvát pedig nukleáris zsarolással. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát katonai és polgári közigazgatási főtanácsának egyik tagja azt közölte, hét sebesültről tudnak, két ember állapota súlyos. Egyúttal azt vetette az ukrán erők szemére, hogy a támadással igyekeznek megakadályozni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek közelgő látogatását.

Zaporizhzhia Nuclear Power Station in Enerhodar under control of Russia
Fotó: Szergej Ilnyitckij / MTI

Mindkét fél videófelvételeket is közzétett, amelyeken lakónegyedekben lángoló autók láthatók. Mindeközben Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója hétfői Twitter-üzenetében bejelentette, a szervezet szakértőiből álló küldöttség élén elindult a zaporizzsjai atomerőműhöz.

„Mindent meg kell tenni az Ukrajna és egész Európa legnagyobb nukleáris létesítményének számító erőmű védelme és biztonsága érdekében” – hangsúlyozta üzenetében a főigazgató.

Az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőmű környékéről jelentett támadásokért a felek egymást teszik felelőssé. A létesítmény csütörtökön teljesen leállt, de szombatra két blokkot újraindítottak. 

Ezenkívül Dmitro Orlov és az orosz megszálló hatóságok is beszámoltak arról, hogy erdőtüzek keletkezetek a nukleáris létesítmény környékén. Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat vasárnapi közleményében arra figyelmeztetett, hogy ha súlyos baleset történne a zaporizzsjai atomerőműnek akár egy energiablokkjában is, a sugárfelhő nemcsak Ukrajna déli részére, de Oroszország déli-délnyugati területeire is kiterjedne.

Nemet mondott a nukleáris leszerelésről szóló megállapodásra Moszkva

A világ továbbra is aggódva figyeli a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult helyzetet.