Oroszország megakadályozta a nukleáris leszerelésről szóló közös nyilatkozat elfogadását a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés (NPT) négyhetes felülvizsgálati konferenciáján az ENSZ New York-i székhelyén pénteken.

A Ukrainian Emergency Ministry rescuer attends an exercise in the city of Zaporizhzhia on August 17, 2022, in case of a possible nuclear incident at the Zaporizhzhia nuclear power plant located near the city. - Ukraine remains deeply scarred by the 1986 Chernobyl nuclear catastrophe, when a Soviet-era reactor exploded and streamed radiation into the atmosphere in the country's north. The Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine was occupied in the early days of the war and it has remained in Russian hands ever since.
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Igor Visnyevszkij orosz képviselő elítélte az egyensúly hiányát a több mint harmincoldalas végleges szövegtervezetben.

Delegációnknak kulcsfontosságú kifogása van bizonyos bekezdésekkel szemben, amelyek nyilvánvalóan politikai jellegűek

– nyilatkozta, kihangsúlyozva, hogy nem Oroszország az egyetlen ország, amelynek kifogásai vannak a szöveggel szemben.

A tárgyalásokhoz közel álló források szerint Oroszország különösen az orosz hadsereg által megszállt zaporizzsjai ukrán atomerőműre vonatkozó bekezdéseket kifogásolta.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint a szövegben szerepelt egy olyan megfogalmazás, amelyben nagy aggodalommal szóltak az ukrán üzemek, köztük a Zaporizzsja körüli katonai tevékenységek miatt, továbbá amiatt, hogy Ukrajna elveszíti az ellenőrzést e létesítmények felett.

A kiürítési terven dolgoznak az ukrán hatóságok a zaporizzsjai atomerőműnél

A létesítmény csütörtökön teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról. A zaporizzsjai ukrán helyi hatóságok értekezletet tartottak az evakuálás előkészítéséről egy lehetséges atomerőművi baleset esetére.

Az egy hónapja tartó tárgyalások és a pénteken több órára elhalasztott záróülés ellenére a konferencia nincs abban a helyzetben, hogy megállapodásra jusson – adott hangot csalódottságának a konferencia elnöke, az argentin Gustavo Zlauvinen, miután Oroszország közbelépett.

Beatrice Fihn, a Nemzetközi Kampány a Nukleáris Fegyverek Betiltásáért (ICAN) nevű szervezet vezetője azt mondta, ami igazán problematikus, az az, hogy

szöveggel vagy anélkül semmit sem tesz a nukleáris fenyegetettség szintjének csökkentése érdekében a dokumentum.

Hozzátette egyben, hogy a szövegtervezet szerinte nagyon gyenge és a valóságtól elrugaszkodott, továbbá megemlítette a konkrét leszerelési kötelezettségvállalások hiányát.

A négy hét során egyéb kényes kérdéseket is megvitattak, többek között Irán nukleáris programjának, valamint Észak-Korea nukleáris kísérleteinek ügyét.

A konferencia megnyitóján António Guterres, az ENSZ főtitkára azt mondta, hogy ilyen nukleáris veszélyre a hidegháború csúcspontja óta nem volt példa.

A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálati konferencián a felek szintén nem jutottak megállapodásra az érdemi kérdésekben.

Az atomsorompó-szerződés célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, a teljes leszerelés elősegítése és az atomenergia békés célú felhasználása terén való együttműködés előmozdítása. A szerződést 191 ország írta alá.

Nem ér el Magyarországig a zaporizzsjai atomerőmű lekapcsolásának hatása

A zaporizzsjai atomerőmű kiiktatása nem érinti a hazai áramellátást, de még csak az európai áramárakat sem, az utóbbiakat az elszabadult gázárak annál inkább. Várhatóan lesz elég gáz a télen Magyarországon, csak nehéz lesz kifizetni.