Közélet

Zelenszkij: a háború akkor ér véget, ha a Krím felszabadul az orosz uralom alól

Legalább egy halottja és több sebesültje is volt a Krím-félszigeten lévő orosz légibázison történt robbanássorozatnak. Az oroszok és az ukránok is jelezték, hogy az eset baleset volt és nem támadás. A baleset után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a háború akkor ér véget, ha a Krím felszabadul az orosz uralom alól.

Az ukrajnai háború a Krím-félszigeten kezdődött és annak felszabadításával kell véget érnie 

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Erről azt követően beszélt, hogy lebombázták a félszigeten található orosz légitámaszpontot. A támadásban egy ember meghalt – írja a BBC. Zelenszkij a nyilatkozatában nem említette a bázis felrobbantását, viszont azt kijelentette, hogy

a Krím ukrán terület és soha nem fogjuk feladni.

Az orosz védelmi minisztérium a támaszponton történt robbanásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a lőszer robbant fel a bázison. Az ukránok tagadják, hogy bármi közük lenne az esethez, viszont azt elmondták, hogy az oroszok folytatják a támadásokat. Tisztviselők azt állítják, hogy 13 ember halt meg egy éjszakai orosz csapásban Dnyipropetrovszk régióban, illetve még egy áldozat volt Zaporizzsja régióban.

Fotó: AFP

A nemzetközi konszenzus Ukrajna részeként kezeli a Krím-félszigetet, de a közhatalmat a 2014-es annektálás óta Oroszország gyakorolja a területen. Akkor népszavazás útján csatolták a Krímet Oroszországhoz, de a globális közösség túlnyomó része ezt a referendumot illegitimnek tartja. Az ukrán álláspont szerint az oroszokkal vívott háború ekkor kezdődött.

Lángol a Krím

Kedden robbanások sorozata rázta meg a Krím-félsziget nyugati részén található Novofjodorovka közelében lévő Szaki katonai bázist. A település és a támaszpont nagyjából 50 kilométerre északra fekszik Szevasztopol kikötőtől, ahol az orosz fekete-tengeri flotta állomásozik. Az orosz légierő a Szaki bázisról indított több támadást is ukrajnai célpontok ellen. 

A Krímben robbant egy reptéri lőszerraktár - videók

Az oroszok szerint egy civil meghalt és többen megsebesültek, a robbanás okát vizsgálják.

A bázistól nem messze egy orosz turisták által kedvelt üdülőövezet is található. Felvételek kerültek fel az internetre arról, ahogy a strandolók menekülnek, miközben a háttérben füstoszlopok emelkednek. A hírek szerint 12 robbanást is hallottak a közelben tartózkodók.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a robbanássorozatot felrobbanó lőszer okozta és nem volt külső behatás. Az esetet az ukrán sereg sem vállalata magára.

Semmi közünk nincs ehhez 

– mondta Mihajlo Pdoljak ukrán elnöki tanácsadó.

 

légi bázis háború Ukrajna Oroszország Krím-félsziget Krím robbanás
Kapcsolódó cikkek