A konzervatív Mérsékelt Párt elnöke, Ulf Kristersson kapott megbízást Svédországban arra, hogy megpróbáljon kormányzásra képes koalíciót összeállítani – közölte hétfői sajtótájékoztatóján a parlament elnöke. Andreas Norlén hozzátette, olyan kormány megalakítása a cél, amely valamennyi parlamenti erő számára elfogadható lenne.

Magdalena Andersson and Ulf Kristersson political debate ahead of general elections epa10176352 Ulf Kristersson, leader of the Moderate Party meets the media before the debate with Prime Minister Magdalena Andersson, leader of the Social Democrats, the political debate is broadcasted on TV4 from Stockholm, Sweden, 10 September 2022. General elections will be held in Sweden tomorrow 11 September 2022.  EPA/TT  SWEDEN OUT epa10176352 Ulf Kristersson, leader of the Moderate Party meets the media before the debate with Prime Minister Magdalena Andersson, leader of the Social Democrats, the political debate is broadcasted on TV4 from Stockholm, Sweden, 10 September 2022. General elections will be held in Sweden tomorrow 11 September 2022.  EPA/TT  SWEDEN OUT
Fotó: EPA/TT Sweden OUT / MTI

A svéd választási bizottság adatai szerint a szeptember 11-én tartott választáson a Mérsékelt Pártból, a radikális Svéd Demokratákból, a Kereszténydemokratákból és a Liberálisokból álló jobboldali tömb együttesen 176 helyet szerzett a 349 tagú parlamentben, csekély előnnyel megelőzve a 173 mandátumhoz jutó balközép pártokat.

Ulf Kristersson első nyilatkozatában időt kért, hogy sikeres tárgyalásokat folytathasson le. A fejtörést az okozza, bevegyék-e a kormányba a Jimmie Akesson vezette Svéd Demokratákat, amely szeretne belépni, de a többi három párt ezt ellenzi. Akesson azt mondta, hogy a tárgyalások máris jól haladnak, és egy csomagban igyekeznek megtárgyalni az összes nyitott kérdést.

A svédeknél is feltörekvőben a bevándorlóellenes jobboldal

Sokakat megráztak az elmúlt időszakban a lövöldözések és az egyre gyakoribb erőszakos cselekmények, amelyek nagyrészt a bevándorlók lakta negyedekben történtek.

Az elemzők a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy a Mérsékelt Párt, a Kereszténydemokraták és a liberális párt alakítana kisebbségi kormányt, amelyet kívülről támogathatnának a Svéd Demokraták. Szavazataiért cserébe a radikális párt jelentős befolyást gyakorolhatna a kormányzati döntésekre a számára fontos témákban.

Az új kormány leghamarabb a parlament őszi ülésszakának kezdetén, szeptember 27-én alakulhat meg. Addig a leköszönő miniszterelnök, a szociáldemokrata pártot vezető Magdalena Andersson marad az ügyvezető kormányfő.