A Svéd Demokraták nevű pártot neonácik és skinheadek alapították még az 1980-as években. Ma az átkeresztelt és megreformált nacionalista párt soha nem látott befolyásra tett szert, a növekvő bűnözés közepette tartott hétvégi választást követően a bevándorlásellenes párt a skandináv ország második legnépszerűbb pártjává emelkedett.

Fotó: Jonathan Nackstrand

Sikerük csupán egy újabb példa volt a globálisan megfigyelhető tendenciára, miszerint a valaha széles körben elutasított politikai erők egyre nagyobb támogatásnak örvendenek. A pártvezér, Jimmie Akesson szlogenjei teljes mértékben Donald Trump korábbi, sikert hozó választási jelmondatait visszhangozták: „Újra naggyá tesszük Svédországot” és „Svédország az első”.

A Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában uniós csoportpárt – amelynek Giorgia Meloni, a jobboldali Olaszország Fivérei pártvezető az elnöke – gratulált is az előretörésükhöz.

Legyen ez ómen és követendő minta egész Európa számára.

Tíz napon belül az olaszok is megmérettetik magukat és új parlamentet választanak,

ráadásul, ha igaznak bizonyulnak a közvélemény-kutatások, akkor Meloni győzelmet arathat egy jobbközép választási szövetség részeként, és akár elfoglalhatja a miniszterelnöki pozíciót is.

Steve Bannon, Trump régi szövetségese is üdvözölte a svéd szociáldemokraták sikerét a War Room című podcastjéban, és politikai földrengésnek nevezte a jobbra tolódást a hagyományosan balos Svédországban. Méltatta a demokratákat, mivel vissza akarják szerezni a szuverenitásukat és harcolnak a határaik védelméért. Úgy jellemezte az országot, mint egy elpusztult társadalom, mivel bár részben egy virágzó uniós tagállam, az elmúlt időszakban sokakat megráztak a lövöldözések és az egyre gyakoribb erőszakos cselekmények, amelyek nagyrészt a bevándorlók lakta negyedekben történtek.

A célegyenesben növelte mandátumszámát a svéd jobboldal

Egy mandátum még átvándorolt a mérsékeltekhez.

Három nappal a választások után a hivatalos adatok be is bizonyították, hogy az emberek félnek,

a jobboldali párttömb végül 176 mandátumot szerzett, míg Magdalena Andersson miniszterelnök balközép tömbje 173 mandátumot tudhatott magáénak,

 így csütörtökön Andersson be is nyújtotta lemondását.

Bejelentette lemondását a svéd kormányfő

A Svéd Demokraták népszerűségének növekedése ellenére – a szavazatok 20,5 százalékát szerezték meg, ezzel a legnagyobb jobbközép párttá váltak – azonban sokakban még a korábbi kép él róluk, és attól tartanak, hogy keményvonalas bevándorlásellenes politikájukkal veszélyeztetnék a nemzet demokratikus identitását, hiszen a menekültek generációinak adtak otthont a történelem folyamán. A kormányalakítás így valószínűleg inkább a jobbközép tömb másik tagjára, a Mérsékelt Pártra és vezetőjükre, Ulf Kristerssonra vár majd.

A leköszönő miniszterelnök, ahogyan elismerte vereségét, sérelmezte, hogy gyűlöletkampánynak volt kitéve mind ő maga, mind a párt fiatal aktivistái. Bár elsősorban a Svéd Demokratákat hibáztatta, a mérsékelteket is megvádolta, hogy bűnrészesek voltak, mivel hajlandók együttműködni velük.

WEB_INRIKES
Fotó: Maja Suslin

A Svéd Demokraták elfogadottabb imázsa Akesson többéves erőfeszítésének eredménye.

Elmondása szerint a kezdetek óta elutasította a fasizmust és a nácizmust. Vezetése alatt a párt régen virágra cserélte a korábbi fáklya jelképet, ezzel is hangsúlyozva a párt megreformálását. A múlttal való elszámolás részeként nemrégiben publikáltak is egy tanulmányt a párt gyökereiről, amelyben elismerték, hogy az 1980-as években több alapító is kapcsolatban állt fasiszta és neonáci mozgalmakkal.

Akesson politika iránti érdeklődése még tinédzser korában kezdődött, amikor 1995-ben felvették Svédországot az Európai Unióba. Akkoriban még ellenezte a lépést, de mára már pozitív álláspontot képvisel. A NATO-tagságot is támogatta, amelyet országa az ukrajnai háború kitörése után kérelmezett. A bevándorlással kapcsolatban pedig elmondta, hogy korábban többnyire elfogadható volt, viszont az elmúlt években túlzott mértéket öltött. 

Csak 2015-ben rekordszámú, 163 ezer menekültet fogadott be a tízmilliós ország,

ami a legmagasabb egy főre jutó arány volt Európában. Hangsúlyozták, hogy az ukrán menekülteket örömmel látják, azonban a közel-keleti vagy afrikai bevándorlókat már nem engednék be. Választási kampányukban ígérték, hogy ki is toloncolják a bűncselekményeket elkövető migránsokat és menekülteket.

Az még nem világos, hogy végül részt vehetnek-e a kormányalakításban – a jobboldali tömbben nem mindenki ért egyet a csatlakozásukkal –, az azonban egyértelmű, hogy bárki lesz is hatalmon, szüksége lesz a párt támogatására a törvények elfogadásához.