A legtöbben úgy élik a digitális életüket az interneten, hogy bármikor törölhetik bejegyzéseiket, üzeneteiket, vagy a megadott személyes adataikat, ha egyszer úgy döntenének. A CNN Business cikke szerint azonban ez a feltevés téves.

Independent Security Consultant and Twitter Whistleblower Peiter "Mudge" Zatko testifies before the US Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, DC, on September 13, 2022. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) US-POLITICS-TECHNOLOGY-TWITTER
Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Peiter Zatko, a Twitter korábbi biztonsági főnöke egy szenátusi meghallgatáson arról beszélt, hogy 

a közösségi oldal nem törli teljes mértékben a fiókjukat megszüntető felhasználók adatait.

Ez volt Zatko első nyilvános nyilatkozata azóta, hogy a múlt hónapban a CNN és a Washington Post beszámolt a Twittert érintő kemény állításairól. Zatko akkor arról beszélt, hogy a platformon jelentős biztonsági és adatvédelmi gyenge pontok vannak, illetve külföldi titkosügynökök jelenlétére is felhívta a figyelmet a cégen belül

Friss felszólalásában a volt biztonsági főnök bővebben kifejtette az adatvédelmi problémákat a vállalatnál. Állítása szerint Twitter nem törli teljes egészében a platformról távozók adatait. Sok esetben ennek az az oka, hogy a Twitter egyszerűen nem képes visszakövetni a felhasználók tevékenységét és minden információt törölni.

A cég megvédte magát Zatko állításaival szemben, közleményük szerint a volt alkalmazott állításai hamis képet alkotnak a vállalat működéséről. A CNN kérdésére azt válaszolták, hogy a Twitter rendelkezik azokkal a munkafolyamatokkal, amik egy fiók törléséhez szükségesek. Arra a kérdésre viszont nem válaszoltak, hogy általában be is fejeződik-e ez a törlési procedúra.

Zatko kijelentéseire reagálva a Columbia Business School professzora, Sandra Matz közösségi média kutató azt mondta, hogy ez az eset jól szemlélteti, hogy az emberek mennyire meggondolatlanok az online jelenlétük során.

Bármit is osztasz meg az interneten az ott is marad. Nem lehet többé visszavonni. Megnyomni egy mindent törlő gombot gyakorlatilag lehetetlen

– fogalmazott Matz.

A személyes adatok védelme és a rendelkezés a saját adataink felett soha nem volt olyan magas, mint most. Tisztában kell lennünk azzal, hogy mit teszünk közzé az interneten és, hogy ezeket az adatokat onnan nem fogjuk tudni törölni. Ez többek között azért is fontos, mert a legfelsőbb bíróság a Roe kontra Wade ügyben hozott júniusi ítéletében kimondta, hogy lehetőség van a keresési előzmények, a helyadatok, szöveges üzenetek és egyéb digitális lábnyomok felhasználására azoknak az embereknek a büntetőeljárásában, akik az interneten rákeresnek az abortuszszolgáltatásokra és az azokhoz történő hozzáférésre.

Login,And,Password,,Cyber,Security,Concept,,Data,Protection,And,Secured login and password, cyber security concept, data protection and secured internet access, cybersecurity login and password, cyber security concept, data protection and secured internet access, cybersecurity, kiber, biztonság, kiberbiztonság, felhő, adatok, szemlyes adatok, profil,
Fotó: Shutterstock

Hasonló ügyben indult vizsgálat a Facebook anyavállalatánál, a Metanál még júliusban. Ekkor a rendőrség vádat emelt egy nebraskai tinédzser és édesanyja ellen, akiket illegális abortusszal vádoltak. A hírek szerint a vádat a Metahoz tartozó Messenger alkalmazáson keresztül küldött privát üzenetekre alapozták, amik valamilyen módon a rendőrség birtokába jutottak. Ez az ügy sokak aggodalmát váltotta ki a nyáron, hiszen az eset arról szól, hogy a Meta a felületén folytatott privát beszélgetéseket adott át egy harmadik félnek. Az eset kapcsán hozzá kell tenni, hogy arról nincs információ, hogy ezt a Messengeren keresztül történt magánbeszélgetést korábban törölték volna.

A Texas Egyetem professzora, Ravi Sen kiberbiztonsági kutató szerint a bűnüldöző szervek, illetve más erőforrással, eszközökkel és szakértelemmel rendelkező csoportok több mint valószínű, hogy képesek visszaállítani a már egyszer törölt adatokat. Sen szerint az internetezőknek fogalmuk sincs arról, hogy az adataik kihez kerülnek az online tevékenységük közben. Mint mondta, minden bejegyzés, e-mail vagy közvetlen üzenet több helyre is lementődik. Jellemzően készül egy mentés felhasználó eszközére, a címzett eszközére, illetve a közvetítő platform szervereire.

Majdnem ötvenmillió ember adatait lopta el egy hacker

Egy hacker ellopta egy applikáció majdnem 50 millió felhasználójának adatait. Az alkalmazást a koronavírus-járvány visszaszorítására használják Sanghajban. A lakosságnak kötelező letölteni ezt az alkalmazást. Az ellopott adatokat a neten árulja a hacker.

Az lenne az ideális, ha a kérdéses adatok minden felületről eltűnnének, ha azt a felhasználó törli, de ez általában nem történik meg

– összegezte Ravi Sen. Hozzátette, hogy azt meg lehet tenni, hogy a felhasználók felkeresik a szolgáltatókat és külön kérik, hogy adataikat töröljék, de elismerte, hogy nem életszerű, hogy ezt az emberek meg is tennék.

A szakember azt javasolja az online adatok szabályozása érdekében, hogy elsősorban olyan alkalmazásokat használjanak a felhasználók, amik végpontok közötti titkosítást kínálnak. Emellett az is fontos, hogy mindenki nézze át a felhőalapú biztonsági mentések beállításait, hogy a titkosított szolgáltatásokból származó privát adatokhoz ne lehessen máshonnan hozzáférni.

Minden óvatosság és biztonsági intézkedés ellenére Sandra Matz úgy látja, hogy ha egyszer valamilyen adta felkerül az internetre, akkor afelett a felhasználó lényegében elveszíti az irányítást.

Még akkor is, ha a felhasználó és a platform is törli az adott bejegyzést, előfordulhat, hogy valaki azóta már lemásolta, vagy lementette az adatokat

– magyarázta Matz. A szakember azt javasolja, hogy az emberek gondolják meg többször is, hogy mit osztanak meg a Big Tech platformokon. Szerinte ez akármennyire is pesszimistán hangzik, jobb a túlzott óvatosság az interneten.

Mindenki induljon ki abból, hogy amit megoszt az interneten, az soha többi nem tűnik el onnan.