A hegyi-karabahi harcok kiújulása óta először tárgyalt egymással hétfő este az azeri és az örmény külügyminiszter Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője társaságában, hogy megbeszéljék a következő lépéseket – derül ki az amerikai külügyminisztérium hétfő esti közleményéből.

Fotó: Craig Ruttle  / AFP

A két ország közötti, múlt hét elején ismét kiéleződő harcokban már több mint kétszáz ember halt meg. Ned Price amerikai külügyi szóvivő tudatta, hogy Blinken részvétét fejezte ki Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszternek is. Blinken hangsúlyozta továbbá, hogy elejét kell venni a további erőszaknak, és vissza kell térni a békefolyamathoz. 

Megbeszélték a következő lépéseket, és a miniszter arra kérte a feleket, hogy még a hónap vége előtt ismét találkozzanak

– közölte Price.

Mirzoján az örmény külügyminisztérium szerint arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy minden fegyveres erejét vonja ki örmény területről, s egyúttal nemzetközi mechanizmusok életbe léptetését kérte a további eszkaláció megelőzése érdekében.

A támadást Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva indította meg szomszédja ellen, megfigyelők szerint azért, hogy kihasználja azt, hogy az Örményország biztonságát garantáló Oroszország erejét az ukrajnai háború köti le.

Moszkva csökkenő befolyását a térségben az is jelzi, hogy a két ország közötti legutóbbi, 2020-as konfliktusban még Oroszország közvetítésével kötöttek a felek tűzszünetet.