A koronavírus-járvány hatására megszaporodtak a különböző alapjövedelemmel kapcsolatos kezdeményezések az Egyesült Államokban, és lassan a kísérletek eredményei is elkezdtek csordogálni. A szerdán közzétett adatok szerint több mint 20 városban havi ezer dollárig terjedő összeget kaptak a kedvezményezettek, akik főként egyedülálló, gyerekes, színesbőrű nők voltak a szegénységi küszöb közelében.

Shoppers Look For Deals On Black Friday As Supply Crunch Continues
Fotó: Brandon Bell / Getty Images

A több mint 5500 résztvevő a kapott pénz legnagyobb részét, mintegy 40 százalékát különböző kiskereskedelmi üzletekben költötte el, amit az étel kategóriája követett, több mint 28 százalékos részesedéssel, 

hogy aztán a közlekedési kiadások közel 10 százalékos aránya következzen, miközben szórakozásra kevesebb mint 5 százalék jutott.

A kezdeményezéshez több mint 30 város csatlakozott, így a továbi szereplők eredményei is várhatók majd. A projekt mögött a Stanford Basic Income Lab, a Center for Guaranteed Income Research és a Mayors for a Guaranteed Income csoport áll.

Az utóbbi csoport alapítója, a kaliforniai Stockton volt polgármestere, Michael Tubbs elmondta, azt akarták bemutatni, hogy a stocktoni tapasztalat nem a szerencse műve. A településen 2019-ben elindított kísérlet ugyanis arra jutott, hogy 

a jövedelmet megkapók főként élelmiszerre és más létfontosságú cikkekre költötték a pénzt, és a kontrollcsoportnál nagyobb arányban helyezkedtek el teljes állásban.

A mostani adatok is rámutatnak azonban arra, hogy hogyan változott a garantált jövedelemért küzdő mozgalom, amely a feltétel nélküli, általános alapjövedelem követelésével indult. A programok mára azonban igyekeznek jóval célzottabbak lenni, így például az alabamai Birminghamben új anyák, a floridai Gainesville-ben börtönből szabadultak, a minnesotai St. Paulban művészek, a dél-karolinai Columbiában apák voltak a kedvezményezettek – olvasható a Bloomberg összefoglalójában.

Az országot jellemző jövedelmi viszonyok miatt a programban részt vevők 40 százaléka volt afroamerikai, 33 százalék kevert, 25 százalék latinó, és hatból csak egy résztvevő azonosította magát fehérként.

Összességében az alacsony jövedelmű, színesbőrű nők jártak jól a kísérlet során. Ez már csak azért is érdekes, mert mintegy 40 éve, a Reagan-kormányzat idején őket még segélykirálynőként becsmérelte a politika. 

Kutatások szerint a készpénzes segítség a csecsemők agyműködését is javítja és segíti, mivel a szülők több időt tölthetnek a gyerekeikkel. A mostani projektek egy részét direkt randomizált és ellenőrzött kísérleteknek szánták, és céljuk az is, hogy a jóléti kiadásokkal járó stigmákat eltöröljék. Azonban a legtöbb ezek közül ennek megfelelően kísérlet, amelynek hosszú távú jövője az országos törvénykezéstől függ.