Kiszámítható és egyben észszerűtlen lépés volt a részleges mozgósítás elrendelése – reagált az ukrán elnök tanácsadója, Mikhajlo Podoljak Vlagyimir Putyin szerda reggeli beszédére. Az orosz elnök a háború kitörése óta először szólt az orosz néphez, azonban beszéde előre rögzített felvétel volt csupán. Az orosz elnök a ma reggeli beszédében kijelentette, hogy aláírta a részleges katonai mozgósításról szóló rendeletet. Ennek alapján nagyjából 300 ezer oroszt fognak besorozni és Ukrajnába küldeni. Podoljak szerint a döntés egyértelműen azt jelzi, hogy a háború nem Moszkva tervei szerint zajlik. Hozzátette, hogy Putyin próbálja elhárítani a felelősséget a háború kirobbantásáért, és mindenért a nyugati országokat okolja – írta meg a Sky News.

Mikhajlo Podoljak. Fotó: Obozrevatel Eng, Youtube

A háború nem az orosz forgatókönyv szerint zajlik, ezért most Putyinnak rendkívül népszerűtlen döntéseket kellett meghoznia. Azért, hogy a felelősséget elhárítsa magáról, minden tragédiáért a nyugatot teszi felelőssé 

– mondta Podoljak.

A hírre reagálva megszólalt az Egyesült Királyság volt oroszországi nagykövete, Sir Tony Brenton. A diplomata a Sky Newsnak elmondta, hogy a részleges mozgósítás a háború eszkalációját jelenti. Véleménye szerint ez súlyos és elkeseredett lépés.

Oroszország eddig fél kézzel harcolt ebben a háborúban, mivel Putyin nem volt hajlandó mozgósítást elrendelni. Ennek egyértelműen az volt az oka, hogy Putyin aggódott egy ilyen döntésnek a közvéleményre gyakorolt hatásától 

– összegezte a gondolatai Brenton. Hozzátette, hogy a szerdai beszédben jelentős retorikai változások vannak, amelyeket az elmúlt hetekben tapasztalható ukrán sikerek válthattak ki. Szerinte a mozgósítás és a nukleáris fenyegetés új fejezetet nyithat a harcokban.

Britain's Defence Minister Ben Wallace addresses the Ukraine Donor Conference at Christiansborg in Copenhagen, on August 11, 2022. - The donor conference is hosted by the defence ministers from Ukraine, Great Britain and Denmark. The purpose of the conference is to discuss new joint and concrete measures to strengthen the long-term donations of weapons and training of the Ukrainian defence and mine clearance. (Photo by Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Ben Wallace. Fotó: Philip Davali / AFP

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace szerint Oroszország kudarcra van ítélve. Mint mondta, több tízezer orosz polgárt küldtek rosszul felszerelve és rosszul vezetve a halálba. A miniszter szerint Putyin nem rejtheti el azt a tényt, hogy háborúja kudarcot vallott.

Hasonló állásponton van az Egyesült Államok is. Az USA ukrajnai nagykövete, Bridget Brink szerint a mozgósítás és a hazug népszavazások mind Oroszország kudarcának és gyengeségének a jelei. 

New US Ambassador To Ukraine Bridget Brink During A Press Conference In Kyiv, New US ambassador to Ukraine Bridget Brink during a press conference at Sofiyska Square in Kyiv, Ukraine, June 02, 2022. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Bridget Brink. Fotó: NurPhoto via AFP

Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagos annektált ukrán területre, és továbbra is kitartunk Ukrajna mellett, ameddig csak kell

– írta a diplomata egy Twitter-bejegyzésében.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok mellett több európai nemzet is reagált a szerdai reggeli Putyin-beszédre. Robert Habeck német alkancellár kijelentette, hogy Németország válaszlépéseket fontolgat az ukrajnai háború eszkalációja miatt.

Ez egy újabb rossz és helytelen lépés Oroszország részéről, amelyet természetesen meg fogunk vitatni, és politikailag egyeztetni fogunk a válaszadás módjáról 

– közölte Habeck.

Schwesig and Habeck at the Lubmin energy site, 19 September 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Robert Habeck (Bündnis 90/Die Grünen), Federal Minister for Economic Affairs and Climate Protection, speaks at a press conference after touring the Lubmin energy site. Until deliveries were halted more than two weeks ago, Russian natural gas arrived here via the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline. The Nord Stream 2 pipeline, which never went into operation, also ends here. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Robert Habeck Fotó: Stefan Sauer / AFP

Petr Fiala cseh miniszterelnök hasonlóképpen értékelte a helyzetet. Szerinte is a háború eszkalálására tett kísérlet a részleges mozgósítás elrendelése. Szerinte ez a bizonyítéka annak, hogy Oroszország ebben a konfliktusban az egyedüli agresszor.

Szükség van Ukrajna támogatására, a saját érdekünkben is 

– jelentette ki Fiala.

Dutch Prime Minister Mark Rutte addresses the press after the Council of Ministers in The Hague, on September 9, 2022. (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Mark Rutte Fotó: Koen van Weel / AFP

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint az orosz elnök szerda reggeli bejelentése a Kremlben kialakult pánik jele. Hozzátette, hogy véleménye szerint Putyin kemény szavait nem szabad az Európával szembeni totális háborús fenyegetésként felfogni, a nukleáris fegyverekkel való fenyegetés már az ismert retorika része. Azt tanácsolja mindenkinek, hogy maradjon higgadt.

A mozgósítás hírére az Oroszországgal szomszédos Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics egy Twitter-posztban közölte, hogy 

országa nem fog menedéket kínálni a besorozás elől menekülő orosz polgároknak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint Oroszország azon dolgozik, hogy megsemmisítse Ukrajnát. A lengyel kormányfő szerint ezt nem szabad megengedni, és további segítséget kért Kijev számára a nyugati szövetségesektől.

Mindent megteszünk szövetségeseinkkel, hogy a még jobban támogassa Ukrajnát, hogy meg tudja védeni magát 

– mondta Morawiecki.

Az orosz mozgósításokra Ferenc pápa is reagált. Heti általános audienciáján arról beszélt, hogy az orosz mozgósítások Ukrajna mártírhalálát jelenthetik. Az egyházfő ugyan nem nevezte meg sem Vlagyimir Putyint, sem Oroszországot a beszédében, de azt kijelentette, hogy elítéli az Ukrajnában folyó barbárságot, szörnyűséget és szenvedést.

Oroszország szerint a háborúért az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a felelős

Vlagyimir Putyin egykori tanácsadója, Szergej Markov politológus arról beszélt a BBC-nek, hogy a háborúért Liz Truss, Boris Johnson és Joe Biden tehető felelőssé. Szerinte az ő hibájuk, hogy a nukleáris háború reális veszélyként lóg a világ feje felett. Kifejtette, hogy a nyugati vezetők őrült viselkedése vezetett a mostani helyzethez, és kijelentette, hogy senki ne gondolja, hogy Moszkva blöfföl, amikor azt mondja, hogy kész lehet atomfegyvert bevetni a Nyugat ellen.

Megvan a hivatalos szám: Moszkva szerint 5937 katonát vesztettek Ukrajnában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte a friss adatokat, természetesen Oroszország szerint az ukrán veszteség ennek csaknem tízszerese.

A BBC újságírója megkérdezte a politológust, hogy reálisnak tartja-e, hogy Oroszország atomfegyverrel támadjon az Egyesült Királyságra.

Igen, lehetséges 

– válaszolta röviden Szergej Markov. Hozzátette, hogy ha ez megtörténik, az teljes egészében Liz Truss miniszterelnök hibája lesz. Putyin egykori tanácsadója ezzel kapcsolatban megismételte az orosz elnök korábbi kijelentését, amely szerint a Nyugat – a többi között a Nagy-Britannia – Oroszország megsemmisítésén dolgozik.

Putyin szerdai beszédére Kína is felkapta a fejét. A kínai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy a feleknek minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és el kell kezdeniük a párbeszédet a mindenki számára biztonságos megoldásokról. Vang Ven-bin szóvivő kijelentette, hogy Kína álláspontja Ukrajnával kapcsolatban következetes és egyértelmű.