Nem csak hazánkban övezi megkülönböztetett tisztelet a koronaékszereket. Bár Magyarország már hosszú idő óta köztársaság, ma is az egyik leglátogatottabb ereklyéje a Parlamentben kiállított Szent Korona. Nincs ez máshogy a brit monarchiában sem, igaz, ott több korona is „szolgálja” az aktuális uralkodót, azaz hamarosan III. Károly királyt. A szeptember 8-án elhunyt királynő, II. Erzsébet fiának ugyan még hónapokat kell várnia, mire a fejére helyezik az ékszert, ráadásul a hagyományos uralkodói korona, 

a birodalmi állami korona jelenleg édesanyja koporsóját díszíti, de várhatóan nem is ezzel koronázzák majd meg az új uralkodót. 

The Coffin Carrying Queen Elizabeth II Is Transferred From Buckingham Palace To The Palace Of Westminster, LONDON, UNITED KINGDOM - SEPTEMBER 14: (EMBARGOED FOR PUBLICATION IN UK NEWSPAPERS UNTIL 24 HOURS AFTER CREATE DATE AND TIME) Queen Elizabeth II's coffin, draped in the Royal Standard and bearing the Imperial State Crown, is transported on a gun carriage from Buckingham Palace to The Palace of Westminster ahead of her Lying-in-State on September 14, 2022 in London, United Kingdom. Queen Elizabeth II's coffin is taken in procession on a Gun Carriage of The King's Troop Royal Horse Artillery from Buckingham Palace to Westminster Hall where she will lay in state until the early morning of her funeral. Queen Elizabeth II died at Balmoral Castle in Scotland on September 8, 2022, and is succeeded by her eldest son, King Charles III. (Photo by Max Mumby/Indigo/Getty Images)
A birodalmi állami korona II. Erzsébet királynő koporsóján / Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images

A Windsorok vagyona: Károly király kincse

III. Károly trónra kerülésével nemcsak a királyi címet örökli meg, de több milliárd font értékű vagyonhoz is jut.

Erre ugyanis a hagyomány szerint a Szent Eduárd-koronát használják, immár 1660 óta: csak néhány pillanatig viseli az új uralkodó a koronázása során. Ez azért is van így, mert maga az ékszer meglehetősen súlyos: több mint két kilót nyom. Az egyéb eseményeken a jóval könnyebb, alig egykilós birodalmi állami koronát használta II. Erzsébet királynő is. Károly idén májusban került hozzá a „legközelebb”, amikor édesanyja távolléte miatt ő nyitotta meg a parlamenti ülésszakot. Természetesen az ékszert nem vehette fel, az csak mellette volt elhelyezve egy asztalkán. 

State Opening Of Parliament 2022, LONDON, ENGLAND - MAY 10: Prince Charles, Prince of Wales seated next to the Queen's Imperial State Crown in the House of Lords Chamber, during the State Opening of Parliament in the House of Lords at the Palace of Westminster on May 10, 2022 in London, England. The State Opening of Parliament formally marks the beginning of the new session of Parliament. It includes Queen's Speech, prepared for her to read from the throne, by her government outlining its plans for new laws being brought forward in the coming parliamentary year. This year the speech will be read by the Prince of Wales as HM The Queen will miss the event due to ongoing mobility issues. (Photo by Alastair Grant - WPA Pool/Getty Images)
Fotó: WPA Pool / Getty Images

Milliárdokat ér

A birodalmi állami korona – amelynek jelenlegi változatát 1937-ben készítették – már csak az ára miatt is kiemelten fontos a Windsor-háznak. 

A korona ugyanis aranyból készült, 2868 darab gyémánt, 17 zafír, 11 smaragd és 269 darab gyöngy díszíti, néhány rubin mellett.

Bár piaci ára nincs, mert még szétszedve is lehetetlen lenne értékesíteni, de szakértők néhány éve megbecsülték, mennyit érhet. 

Elképesztő összegre jutottak, nagyjából 5 milliárd fontra, azaz több mint 2300 milliárd forintra lőtték be.

Amikor a koronát nem használja az uralkodó, a londoni Towerben őrzik a többi koronaékszerrel együtt, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett. 

Hárman nyúlhatnak hozzá

A törvény értelmében a birodalmi állami koronához mindössze hárman érhetnek hozzá: maga az uralkodó, Canterbury érseke és a királyi koronaékszerész, aki a megfelelő állapotban tartásáért is felel.