A Bhutáni Királyság pénteken újra megnyílik a turisták előtt a napi idegenforgalmi tetemes emelésével – számolt be a CNBC.

Bhutáni Királyság
Nalanda Buddhist Institute or Daley Goenpa or Dalida in Punakha district, Bhutan, Asia. Nalanda Buddhist Institute, also known locally as Daley Goenpa or Dalida, is a Buddhist monastic school . The shedra is located in the western part of the Punakha District in the Kingdom of Bhutan. It is located below Talo Monastery and is above Walakha. It is about a 25-minute drive from the main highway to Punakha, before reaching Kuruthang from the Metsina junction. Nalanda Buddhist Institute can be seen from Dochu La pass and from Thinleygang on the main Easst-West highway.
Fotó: Sergi Reboredo / Getty Images

Mielőtt az ország 2020 márciusában lezárta határait a Covid–19-világjárvány miatt, 

a Bhutánba utazóknak napi minimum 200-250 dolláros (80-100 ezer forint) csomagdíjat kellett fizetniük, évszaktól függően. 

Az ár gyakran tartalmazta a szállodai, étkezési, szállítási és idegenvezetői költségeket, valamint a fenntartható fejlődés kötelező, 65 dolláros (26 ezer forint) díját.

Június végén azonban Bhután elfogadta az idegenforgalmi adóról szóló törvényt, amely megszüntette a minimális napi csomagdíjat, és a fenntartható fejlődés díját személyenként napi 65 dollárról 200 dollárra emelte. Az utazási költségeket – például a szállodák és az étkezés költségeit – pedig már nem fedezi a díj.

A családoknak azonban díjkedvezményt biztosít az ország – mondta Raju Rai, a Heavenly Bhutan Travels vezérigazgatója.

A 6–12 év közötti gyermekek számára 50 százalékos a kedvezmény, 5 éveseknek és fiatalabb gyermekek számára pedig (…) ingyenes

– mondta. Bhután és az új politika támogatói szerint a lépés összhangban van az ország azon törekvésével, hogy „nagy értékű, kis volumenű” turizmust vonzzon be. A turisztikai csapdáktól hemzsegő világban a látogatóknak „aktívan hozzá kell járulniuk Bhután gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődéséhez” – olvasható az idegenforgalmi tanács vállalati honlapján

A tanács tájékoztatása szerint a díjat az infrastruktúra fejlesztésére, az utazási ágazatban dolgozók képzésére, a kulturális hagyományok megőrzésére, a környezet védelmére, valamint a méltányos béreket és munkakörülményeket biztosító munkahelyek teremtésére fordítják. A megemelt díjakból az utazók is profitálnak a turisztikai tanács szerint. Például felülvizsgálják a szállodákra és utazásszervezőkre vonatkozó szabványokat és tanúsítványokat, ami javítani fogja az utazók élményeit. 

A kritikusok azzal érvelnek, hogy Bhután megemelt idegenforgalmi adója „elitista”, mivel tovább zárja az ajtót a pénztárcabarát utazók előtt, akik arról álmodoznak, hogy meglátogassák az ázsiai országot. Még többen mondják, hogy az új politika aránytalanul sújtja azokat az utazási irodákat, amelyek a pénztárcabarát utazókat szolgálják ki.