Közélet

Biden páncélozott limuzinnal, a többi állam- és kormányfő busszal érkezett II. Erzsébet temetésére

A királynőt a windsori kastélyban helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja és egykori férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

Számos ország nem kapott meghívást II. Erzsébet királynő temetésére a Westminster Abbey-be, köztük Oroszország, Fehéroroszország és Afganisztán sem szerepel a meghívottak listáján – írja a Sky News.

Továbbá Mianmarba, Szíriába és Venezuelába sem küldtek meghívót, míg Irán, Észak-Korea és Nicaragua csak nagyköveti szinten képviselteti magát 

– állítják kormányzati források.

Guests arrive to take their seats inside Westminster Abbey in London on September 19, 2022, for the State Funeral Service for Britain's Queen Elizabeth II. - Leaders from around the world will attend the state funeral of Queen Elizabeth II. The country's longest-serving monarch, who died aged 96 after 70 years on the throne, will be honoured with a state funeral on Monday morning at Westminster Abbey. (Photo by / POOL / AFP)
Fotó:  Frank Augstein / AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki III. Károlynak, azonban Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt mindig is nagyon valószínűtlen volt az elnök részvétele Londonban. A Kreml szerint 

mélységesen erkölcstelen döntés és istenkáromlás, hogy nem hívták meg Putyint II. Erzsébet temetésére.

 

Királyi családok, állam és kormányfők is megérkeztek már Londonba

Fülöp belga király és felesége, Matild királyné diplomáciai járművel érkezett Chelsea-be a temetés előtt. A király ünnepi egyenruhát viselt, arany gallérral. A Jordániához és Svédországhoz tartozó diplomatakocsik 9 óra 30 perckor haladtak át a chelsea-i rendőrségi kordon előtt.

II. Abdullah jordán király és Ránija jordán királyné, valamint XVI. Károly Gusztáv és Szilvia svéd királynő is részt vesz a külföldi királyi személyek között. Ezalatt a Westminster Abbey előtt zsúfolásig megtelt a tér.  

A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa nem vesz részt a királynő temetésén. A pápa nevében azonban érkezett delegáció a westminsteri apátságba. Emmanuel Macron francia elnök feleségével, Brigitte Macronnal érkezett a temetésre. Múlt héten Macron tisztelgett a királynő előtt, mondván: 

II. Erzsébet elsajátította nyelvünket, szerette kultúránkat és megérintette szívünket.

A francia kormányfő után érkezett meg a helyszínre Jair Bolsonaro brazil és Zoran Milanovic horvát elnök is. Joe Biden amerikai elnök a first ladyvel érkezett meg páncélozott autóval a gyászszertartás helyszínére. A Sky News beszámolója szerint a limuzin – a becenevén a szörnyeteg – némi késessel tudott megérkezni a londoni forgalom miatt.

 

 

A királynő volt miniszterelnökei 11 után érkeztek meg a Westminster Abbey-be. Köztük van Boris Johnson feleségével, Carrie-vel, valamint David és Samantha Cameron. John és Norma Major, Tony Blair feleségével Cherie-vel, valamint Gordon és Sarah Brown is megérkezett.  

Az új brit miniszterelnök férjével, Hugh O'Learyvel lépett be a Westminster Abbey-be. Liz Truss volt az utolsó miniszterelnök, akit a néhai királynő kormányalakításra kért fel. Nem sokkal később érkezett meg Justin Trudeau kanadai miniszterelnök  és felesége, Sophie Trudeau. Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István Attila képviseli. 

A szertartás szervezői korábban közölték, hogy az apátságban tartandó temetésre buszokkal viszik majd a meghívott vendégeket, majd a Westminster apátságban tartandó gyászszertartás után a vendégek gyalog mennek majd át az apátság területén lévő Dean's Yardba. Itt James Cleverly külügyminiszter ad fogadást számukra, végül megint buszokkal juthatnak vissza Londonba, ahol már a saját autóikkal távozhatnak.

A koporsót hétfőn a brit királyi haditengerészet katonái vontatta ágyútalpon vitték át a Westminster Hallból az apátságba. A lassú díszlépésben haladó menetet II. Erzsébet királynő elsőszülött fia és utódja, III. Károly király követte testvérei, Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd, Wessex grófja kíséretében.  

A menet mögött haladt a király két fia, Vilmos walesi herceg, a trón várományosa és Harry, Sussex hercege, Vilmos öccse is.  II. Erzsébet királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút. 

 

temetés II. erzsébet királynő
Kapcsolódó cikkek