Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem biztos, hogy minden úgy történt a kampányfinanszírozás során, ahogyan azt Márki-Zay Péter mondta.

A korábbi miniszterelnök-jelölt azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a kampány utolsó számláit az Action for Democracy amerikai civil szervezet segítségével fizették ki. Ezen társaság elnöke Korányi Dávid, Karácsony főtanácsadója, a Bajnai-kormány korábbi államtitkára.

Az Action for Democracy egy közleményben elismerte az MMM-nek nyújtott támogatást, ám visszautasította azon vádakat, amelyek szerint beavatkozott volna a választási kampányba. A szervezet szerint ők a támogatást a demokratikus értékek védelme, a választási részvétel növelése és a voksolás tisztaságának elősegítése érdekében nyújtották.

Csakhogy azóta bebizonyosodott, hogy a dotációt nem így használták fel, amit Márki-Zay Péter el is mondott. A korábbi kormányfőjelölt arról beszélt, hogy kulturális projektekre kaptak pénzt, ám ezek között említett több kampányterméket, például az úgynevezett migránsszámlálót, emellett képviselőjelöltek korteskedését is támogatták a pénzből.