Közélet

Kilátástalan helyzetben van az ukrán gazdaság

A háborúban álló ország lényegében államcsődbe került, miután hitelezői többségével augusztus elején megegyezett a törlesztések befagyasztásáról.

Egyre nehezebb helyzetbe kerül Ukrajna gazdasága, a háború sújtotta országnak ugyanis a külföldi segítség nélkül már a számlákra sem lenne pénze. Emiatt is kérte még a nyár elején hitelezőit Kijev, hogy ütemezzék át a törlesztéseket. A megállapodást augusztus elején ütötték nyélbe, amellyel ugyan Ukrajna hatmilliárd dollárt spórolt meg, de két hitelminősítő szerint ez a lépés gyakorlatilag csődeseménynek minősíthető – írja a Magyar Nemzet

KYIV, UKRAINE - AUGUST 30: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets with Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Grossi (not seen) in Kyiv, Ukraine on August 30, 2022. Ukrainian Presidency / Anadolu Agency (Photo by / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Ukrán Elnökség / AFP

A lap cikke szerint a háború rengeteg pénzt emészt fel, amelyet nehéz előteremteni. Az oroszok elleni harcok minden hónapban ötmilliárd dolláros költségvetési hiányt okoznak Ukrajnának. A hiány eltüntetéséhez havi 9 milliárd dollárra lenne szükség, amelyet a nemzetközi közösségeknek kellene összeadnia. 

Nemzetközi becslések szerint 

Ukrajna idén 35-45 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el, költségvetésének a hiánya pedig az év végére elérheti az ötvenmilliárd dollárt, vagyis a húszezermilliárd forintot.

A helyzet olyannyira kilátástalan, hogy március és május között az ukrán állami bevételek a működési és más kiadások csupán 40 százalékát fedezték. Nem utolsósorban azért, mert az orosz előrenyomulás nagyrészt ellehetetlenítette az ukrán exportot. A kiadások fedezetének további 40 százalékát a helyi jegybank teremtette elő, mégpedig részben úgy, hogy pénznyomtatásba kezdett. A fennmaradó 20 százalék egyebek mellett a nemzetközi támogatásokból és hitelekből jött össze.

Kemény télre figyelmeztet Zelenszkij, csupán egy reaktor működik a zaporizzsjai erőműben

Nehéz télre figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az európai vezetők igyekeznek enyhíteni a magas energiaárak hatását az egész kontinensen.

Ez utóbbival kapcsolatban felmerülhet, hogy a Nyugat nem csak önzetlenül segít Ukrajnán, hiszen jelenleg úgy áll a helyzet, hogy Ukrajna államadóssága a háború előtti 50 százalékról a 100 százalékára szökhet. A mutató értékelésekor figyelni kell arra, hogy nemcsak az nő, hanem az ország GDP-je is csökken. Ezzel együtt is beszédes, hogy 

a segélyeknek csupán 18 százaléka, vagyis kevesebb mint ötöde érkezik vissza nem térítendő támogatásként, a többi nem más, mint hosszú lejáratú

A kérdés pedig adott: ki fogja visszafizetni ezt az irdatlan összeget, illetve mikor? Ha Ukrajna meg is tudja állítani az orosz előrenyomulást, vagy – még pozitívabb jövőszemlélettel – sikerül területeket visszafoglalnia, és akkor elérni valamilyen békekötést, akkor is csak egy romokban heverő ország marad Európa keleti szélén, amelynek a harcok után ismét meg kell küzdenie az elképesztő méretűre duzzadó adósságtengerrel. 


 

 

orosz-ukrán háború ukrán gazdaság államcsőd
Kapcsolódó cikkek