Közélet

Kemény télre figyelmeztet Zelenszkij, csupán egy reaktor működik a zaporizzsjai erőműben

Nehéz télre figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az európai vezetők igyekeznek enyhíteni a magas energiaárak hatását az egész kontinensen.

Ukrajna a múlt héten kezdett az orosz csapatokkal szembeni ellentámadásba, amelynek célpontjai elsősorban a déli területek, különösen a Herszon régió, amelyet Oroszország a háború elején foglalt el. Vasárnap esti nyilatkozatában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megdicsérte erőit, hogy két települést is elfoglaltak délen, valamint további területeket keleten – számolt be a Reuters.

Firefighters douse the rubble of a restaurant complex destroyed by a missile strike in the second largest Ukrainian city of Kharkiv, on September 4, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Szergej Bobok / AFP

Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország energetikai csapást készül mérni Európára az előttünk álló hideg hónapokban. 

Moszkva a nyugati szankciókra és technikai problémákra hivatkozott az energiaellátási zavarok miatt, míg az európai országok azzal vádolták Oroszországot, hogy fegyverként használja az energiaellátást.

Oroszország az elmúlt 24 órában 25 rakétacsapást és több mint 22 légicsapást mért katonai és polgári célpontokra Ukrajnában, továbbra is arra összpontosítva, hogy teljes ellenőrzést szerezzen a donyecki régió felett.

Egyes elemzők szerint a tél közeledtével az energiahiány és a megélhetési költségek megugrása azzal a kockázattal jár, hogy a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás elapad, miközben a kormányok megpróbálják megnyugtatni az elégedetlen lakosságot. Múlt héten Moszkva közölte, hogy nem indítja újra a Németországba irányuló Északi Áramlat 1. gázvezetéket, miközben a G7-országok bejelentették, hogy ársapkát vezetnének be az orosz olajra. A Kreml közölte, hogy nem biztosít olajexport azoknak az országoknak, amelyek jóváhagyják az ársapkát.

Körvonalazódik az orosz olaj árplafonja – döntés küszöbén a G7

Az intézkedés hírére az olajárak némileg visszaestek, valószínűleg a piac átértékeli egy ilyen intézkedés lehetséges következményeit.

A német kormány az orosz gázexport teljes leállítását tervezi decemberig, és ígéretet tett az árak csökkentésére, valamint az inflációkövető szociális juttatásokra. Olaf Scholz német kancellár egy berlini sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Oroszország többé nem megbízható energiapartner. 

Válaszul Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök Oroszország ellenségének titulálta Németországot, amely szavai szerint hibrid háborút hirdetett Oroszország ellen. Vasárnap Finnország és Svédország is bejelentette, hogy a válság közepette több milliárd dollárt kívánnak felajánlani az áramszolgáltatóknak a fizetésképtelenség veszélyének elhárítására.

A zaporizzsjai atomerőmű hat reaktora közül mindössze egy működik

Az orosz hatóságok szerint nyugodt a helyzet a Zaporizzsja atomerőmű körül, miután az ENSZ megfigyelői szombaton bejelentették, hogy ismét külső áramellátás nélkül maradt az atomerőmű.

Hat reaktorából csak egy maradt üzemben

– közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Az ukrán csapatok két kísérletet tettek arra, hogy rohamcsapatokat vezényeljenek a város közelébe, hozzátéve, hogy drónokat, nehéztüzérséget és rakétakilövő rendszereket vetettek be. Az utolsó külső fő áramvezetéket is elvágták, bár egy tartalék vezeték fenntartotta a hálózat áramellátását – közölte a NAÜ. 

Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Fotó: Dmitro Szmoljenko / AFP

A kijárási tilalom alatt álló Enerhodar városban három erős robbanás hallatszott, de károkról és áldozatokról nem érkeztek azonnali jelentések – közölte hétfőn az orosz hivatalos TASZSZ hírügynökség. Az orosz csapatok röviddel a háború február 24-i kirobbanása után foglalták el az erőműt, amely azóta a konfliktus középpontjává vált. Mindkét fél a másikat vádolja a lövések miatt.

A múlt héten a NAÜ küldöttsége bejárta az erőművet, amelyet még mindig ukrán személyzet működtet, és néhány szakértő ott maradt a NAÜ jelentésének közzétételéig. A szakértők legalább hétfőig dolgoznak az erőműben. 

Oroszország továbbra is ellenáll a terület demilitarizálására irányuló nemzetközi felhívásoknak. Más hadszíntereken robbanásokról számoltak be a Herszon város közelében lévő Antonivszkij hídnál – közölték az ukrán Telegram-csatornák. Az ukrán rakéták az elmúlt hetekben súlyosan megrongálták a hidat, amelyet az orosz csapatok megpróbáltak megjavítani, hogy a Dnyipro folyó jobb partján lévő egységeik ellátását fenntartsák.

 

 

Enerhodar erőmű Zaporizzsja atomerőmű orosz-ukrán háború Herszon Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek