Lengyelország az elektromos áram árának jelenlegi szinten történő befagyasztását tervezi 2023-ban az alacsonyabb fogyasztású háztartások számára – közölte a kormányzó Jog és Igazságosság élén álló Jaroslaw Kaczynski kedden, miközben a kormány igyekszik megvédeni a lakosságot az elszabadult áraktól.

Electricity bill, Detail of electricity bill with light bulb, energy theme
Fotó: Oscar Martín / AFP

A kormánypárt népszerűsége visszaesett az Ukrajnával szembeni orosz invázió és az annak a hatására szárnyra kapó energiaárak hatására. 

Az energiaár-robbanás több mint két évtizede nem látott magasságokba röpítette a lengyel inflációt, amelynek értéke augusztusban éves szinten 16,1 százalék volt.

Kaczynski a szavazókkal találkozva elmondta, hogy 2000 kilowattóráig lesznek az árak rögzítve, ám akik legalább 10 százalékkal csökkentik fogyasztásukat, azok további kedvezményt is kaphatnak – olvasható a Reuters tudósításában.

A politikus szerint egy ilyen lépés a lengyel háztartások kétharmadánál stabilizálhatja az árakat, és a héten további intézkedések is várhatók Mateusz Morawiecki miniszterelnöktől. A kormány már intézkedések sorozatát vezette be az energiaárak emelkedését mérséklésére, adókedvezmény, üzemanyag-támogatás a háztartások részére és más lépések szerepeltek a repertoáron.

Augusztusban Morawiecki elmondta, hogy az energiacégeknek le kell nyelniük a költségek növekedésének egy részét az árak annál kisebb mértékű emelésén keresztül. Kaczynski pedig azt is elmondta, hogy a kormány az állami tulajdonú bankokkal is tárgyalásokat folytat arról, hogy növeljék a betéti kamatokat 7-8 százalék közelébe.