Múlt hét pénteken a rendőrség fogságában vesztette életét a 22 éves Mahsza Amini, akinek bűne az volt, hogy nem viselt hidzsábot Teheránban, így letartóztatta az iszlám köztársaság erkölcsrendészete.

Demonstrators gather around a burning barricade during a protest for Mahsa Amini, a woman who died after being arrested by the Islamic republic's "morality police", in Tehran on September 19, 2022. - Fresh protests broke out on September 19 in Iran over the death of a young woman who had been arrested by the "morality police" that enforces a strict dress code, local media reported. Public anger has grown since authorities on Friday announced the death of Mahsa Amini, 22, in a hospital after three days in a coma, following her arrest by Tehran's morality police during a visit to the capital on September 13. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

A drákói szabályokkal egyébként is elégedetlen lakosságot a fiatal nő halála annyira felháborította, hogy 

az országot tüntetések rázták meg, amire a 2009–2010-es elnökválasztási eredményeket követő tiltakozásokból sokat tanuló rezsim az internet korlátozásával reagált.

Ebben a helyzetben érkezett a kérdés Elon Muskhoz, hogy technikailag megoldható-e a Starlink eszközeinek az országba juttatása. A Tesla-vezér válaszában arról írt, hogy kérni fogja, hogy a SpaceX terméke kapjon felmentést az atomprogramja miatt szankciókkal sújtott országgal szembeni korlátozások alól.

Az persze kérdéses, hogy amennyiben sikerül ezt kiharcolnia, akkor hogyan és milyen mértékben lesz képes az eszközökből az országba juttatni. 

Májusban Musk arról beszélt, hogy a műholdas internetszolgáltatásnak több mint 400 ezer felhasználója van, miközben Iránban több mint 86 millió ember él, több mint 15 millió háztartásban.

Az sem világos, hogy a rendszer beengedné-e a nehezebben cenzúrázható internetelérést lehetővé tevő eszközöket az országba, különösen a 2009-es, Twitter-forradalomként is elhíresült események tükrében.

Az internetelérést figyelő NetBlocks hétfőn arról beszélt, hogy a perzsa országból számos jelentés érkezett az internet lekapcsolásáról vagy jelentős mértékű lelassításáról, Kurdisztánban – ahonnan Amani származott – pedig szinte teljesen megszüntették a világháló elérését – írja a Business Insider.