Közélet

Német kommandósok rohanták le Putyin milliárdos oligarchájának villáját

Aliser Uszmanov üzletembert pénzmosással és adóelkerüléssel gyanúsítják a Der Spiegel cikke szerint.

Állig felfegyverzett német kommandósok rohanták le Aliser Uszmanov üzbég származású orosz milliárdos oligarcha németországi villáját – közölte a Der Spiegel című lap, amely egy fotót is közzétett az akcióról. A lap cikke szerint Uszmanovot, aki jó viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, pénzmosással és adóelkerüléssel gyanúsítják. A razzia egybeesett Putyin szerda reggeli bejelentésével, amelyben elrendelte az orosz hadsereg részleges mozgósítását, azaz behívják a tartalékos katonákat az ukrajnai invázió miatt. 

Moscow Sabre Grand Prix International Tournament, MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 13:  Russian oligarch and President of the International Fencing Federation, Alisher Usmanov looks on during the opening ceremony of the Moscow Sabre Grand Prix international tournament at the Druzhba Stadium on February 13, 2009 in Moscow, Russia. The billionaire who is worth in excess of GBP 6 billion from mining and investment is also a shareholder in Arsenal Football Club. (Photo by Dmitry Korotayev/Epsilon/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A német rendőrség Uszmanov bajorországi villájában tartott házkutatást, a Tegernsee tó partján. A beszámolók szerint nagyjából száz rendőr vett részt az akcióban. A razziát több hónapos nyomozás előzte meg, a bajor adóhatóság régóta figyelte Uszmanov ügyeit, és feltételezése szerint jelentős mennyiségű, több millió eurónyi adót nem vallott be a hatóságoknak. Uszmanovnak a környéken még két háza van, illetve a húgának is egy, ezeket is átkutatták a nyomozók. 

Ha bebizonyosodnak a vádak, akkor Uszmanovot akár többévi börtönbüntetésre ítélhetik. Az más kérdés, hogy ténylegesen is rács mögé dughatják-e, Uszmanov ugyanis február 28-án, azaz néhány nappal az Ukrajna elleni invázió megindítása után elhagyta Németországot, és magángépén Münchenből Üzbegisztánba, Taskentbe repült. 

Uszmanov a világ egyik leggazdagabb embere, több orosz nagyvállalat tulajdonosa, és emellett Európa számos országában vannak, illetve voltak érdekeltségei. Ő volt a főszponzora az Everton angol labdarúgóklubnak is , de a csapat kénytelen volt megszakítani a kapcsolatot az oligarchával és cégeivel. Uszmanovra már a háború kirobbanása után súlyos szankciókat vetett ki az és Nagy-Britannia is. 

 

 

 

 

Németország Uszmanov orosz-ukrán háború oligarcha adócsalás
Kapcsolódó cikkek