Egy ismert német üzletember utazott annak a magánrepülőgépnek a fedélzetén, amely Lettország partjainál zuhant a Balti-tengerbe vasárnap este – adta hírül a Reuters.

Learjet 55 plane, of the Quick Air Jet Chartercompany, getting ready to land at Barcelona airport, in Barcelona on 08th October 2021.
Fotó: Joan Valls/AFP

Az Ausztriában bejegyzett Cessna–551-es típusú kisrepülő vasárnap délután indult a dél-spanyolországi Jerezből a tervek szerint Párizs érintésével Kölnbe, majd eddig ismeretlen okokból irányt változtatva a Balti-tenger felé repült, végül a repüléskövető adatok alapján a lett partoknál a vízbe zuhant.

Megerősíthetem, hogy ez a tulajdonosunk, Karl-Peter Griesemann magángépe volt

– tájékoztatott közleményében a kölni székhelyű Quick Air légitársaság szóvivője.

A kommüniké szerint Griesemann mellett három másik személy tartózkodott a gép fedélzetén.

Az Express című kölni újság arról írt, hogy maga Griesemann volt a pilóta, és vele a felesége, a lánya, valamint a lánya barátja utazott.

A szakértők egyelőre nem tudták megállapítani a baleset okát.

A spanyol ENAIRE légiforgalmi irányító szolgálat arról írt, hogy helyi idő szerint 14.55-kor hagyta el a jerezi repülőteret a gép, amellyel a felszállás után egy órával elvesztették a kapcsolatot. Ekkor riasztották a franciaországi irányítókat, és két harci repülőgépet küldtek fel a repülőgép megfigyelésére.

Vasárnap este több ország repülőgépei és egy utasszállító hajó indult a baleset helyszínére, hogy segítse a mentési műveletet.

Egy roncsot, egy koncentrált hulladékfoltot és egy olajszerű foltot észleltek a baleset helyszínének közelében, utasokat azonban nem találtunk

– ismertette Peteris Subbota, a lett kutató- és mentőszolgálat vezetője a lett televíziónak.

Arról korábban is beszámoltak, hogy a gépet megfigyelő vadászgépek nem láttak senkit a Cessna pilótafülkéjében.

Griesemann közismert, prominens személynek számított Kölnben.

A Quick Air vállalat irányítása mellett arról is ismert volt, hogy fontos szerepet töltött be a város éves karneváli ünnepségeiben.