Rejtélyes körülmények között a Balti-tengerbe zuhant egy Cessna típusú magánrepülőgép Lettország partjainál – számolt be róla a BBC.

Cessna, illusztráció
Fotó: Shutterstock

A repülőgép Dél-Spanyolországból indult, és eredetileg Kölnbe tartott, azonban a szeszélyes repülési útvonala miatt a vadászgépei is követni kezdték.

A hatóságok szerint a gépnek – amelynek fedélzetén feltehetően négy ember tartózkodott – eredetileg Németországban, Kölnben kellett volna leszállnia, azonban tovább halad, és a Balti-tenger felé tartott.

A gépet több NATO-gép is követte, azonban svéd források szerint a vadászgépek pilótái senkit nem láttak a kisgép pilótafülkéjében. A polgári légi irányítás szerint a magánrepülő váratlanul, repülés közben változtatta meg az útvonalát. Mivel a légi forgalmi irányítók nem tudtak kommunikálni a repülőgép személyzetével, ezért riasztották a hatóságokat.

A lezuhant Cessna 551-es gépet Ausztriában jegyezték be, azonban a tulajdonos Spanyolországban tartózkodik.

A FlightRadar24 repülési adatkövető weboldal adatai szerint a repülőgép a spanyolországi Jerez de la Frontera városából szállt fel 12:56-kor, majd 17:37-kor veszített a sebességéből és a magasságából.

A Bild című német lap értesülései szerint a gép a felszállást követően kabinnyomás-problémákat jelentett, azonban a kapcsolat megszakadt, miután elhagyta az Ibériai-félszigetet.

A baleset helyszínére Svédországból, Lettországból és Litvániából is érkeztek mentőcsapatok nem sokkal azután, hogy a lettországi Ventspils közelében a gép a tengerbe zuhant.

Lars Antonsson, a kutató- és mentőakció svéd vezetője az AFP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a gép valószínűleg akkor zuhant le, amikor kifogyott az üzemanyag. Hozzátette, hogy egyelőre nem találtak emberi maradványokat.

Antonsson elmondta azt is, hogy a mentőknek egyelőre nincs magyarázatuk a történtekre, csak találgatni tudnak.

A rendelkezésre álló információk szerint a gép fedélzetén tartózkodó emberek egyértelműen cselekvésképtelenek voltak.

Floridában egy utas tette földre a gépet, miután a pilóta rosszul lett

Májusban a tengerentúlon volt kalandos az utazás egy Cessna géppel. Az utasnak nem volt repülési tapasztalata.