Közélet

Nyomulnak előre az ukránok, nagy bajba kerülhetnek az oroszok

Az ellentámadás Harkiv és Herszon közelében is egyre nagyobb területet szabadít fel a megszállás alól, miközben újabb amerikai fegyverszállítmányok segíthetik az ukrán haderőt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti üzenetében már több mint 1000 négyzetkilométernyi terület visszafoglalásáról beszélt az ukrán ellentámadás szeptember 1-jén kibontakozó kezdete óta.

Fotó: Anatalii Stepanov / AFP

A hosszú ideig tervezett, a déli Herszon irányában meginduló offenzíva elvonta az oroszok figyelmét, így amikor az ukrán csapatok az északkeleti Harkiv régiójában is megindultak, az készületlenül érte az orosz csapatokat, így az ukrán csapatok gyors előrenyomulásra voltak képesek.

Az elnök szavait erősíti az amerikai Institute of the Study of War (ISW) think tank értékelése és a háború alakulását bemutató térképe is, amely azt jósolja, hogy az ukrán erők Harkiv közelében elfoglalhatják Kupjanszk városát a következő 72 órában. Ez a szervezet elemzése szerint súlyosan roncsolná az Izjum városa felé futó orosz ellátási vonalakat, noha nem vágná el teljesen. 

Mindez pedig bekerítéssel is fenyegetheti a városban állomásozó orosz haderőt.

A megszálló csapatok igyekeznek fokozni az ukrán partizánok és beszivárgó diverzánsok elleni erőfeszítéseiket, mivel egyre nagyobb problémát okoznak az ukrán ellentámadást segítő, helyi lakosok által biztosított információk és akciók.

A déli fronton az előrenyomulás ugyan lassabb, de szintén sikereket ér el, és a távolsági fegyverek segítségével az ukránok a Dnyeper folyó nyugati partjának utánpótlását is képesek akadályozni, az ISW szerint 

az Antonovszkij hídnál felállított egyik komp is üzemképtelenné vált a műholdfelvételek tanúsága szerint.

Közben csütörtökön az Egyesült Államok újabb fegyverszállításokat jelentett be, mintegy 675 millió dollár értékben. A nyugati elkötelezettséget Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijevi látogatása is aláhúzta csütörtökön.

A háború alakulásával kapcsolatban a The Guardian írása szerint egyre több kritika is megfogalmazódik az orosz katonai bloggerek bejegyzéseiben, akik közül többen rendelkeznek kapcsolatokkal a frontvonalakon is.

 

ukrán ellentámadás orosz-ukrán háború Herszon Harkiv
Kapcsolódó cikkek