Mintegy húsz ukrán katona holttestét találták hátrakötött kézzel az orosz megszállás alól néhány napja felszabadított Harkiv megyei Izjumban fellelt tömegsírban – közölte pénteken újságírókkal Dmitro Lubinec, az ukrán parlament emberi jogi biztosa.

Elmondása szerint az ukrán katonákat hátuk mögött megkötött kézzel találták, agyonlőve.

Nyilvánvaló, hogy az elhunyt katonák foglyok voltak. A rendfenntartók úgy vélik, hogy először megkínozták, majd kivégezték őket

 – tette hozzá. Lubinec közölte, nem kizárt, hogy nem ez az egyetlen hely, ahol ukrán katonák holttesteit temették el a régióban.

Már az orosz városokat támadják az ukránok, tömegsírra bukkantak Izjumnál

Valujki településen csapódtak be ukrán rakéták az oroszok szerint, egy ember meghalt.

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete óta mostanáig 39 újságíró vesztette életét Ukrajnában – hívta fel a figyelmet Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter az újságírók ukrajnai emléknapjának alkalmából. „Az elmúlt nyolc évben pedig még többen” – fűzte hozzá. A miniszter arra nem tért ki, hogy az elhunytak milyen állampolgárságúak voltak. 

Forensic technicians carry a body bag in a forest on the outskirts of Izyum, eastern Ukraine on September 16, 2022. - Ukraine said on September 16, 2022 it had counted 450 graves at just one burial site near Izyum after recapturing the eastern city from the Russians.
Fotó: Sergey Bobok / AFP

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentése szerint az ukrán légierő gépei pénteken négy ellenséges élőerő- és haditechnikai koncentrációs területet és egy megerősített állást találtak el, és egy kirakodópontra mért tüzérségi csapás következtében az orosz megszálló csapatok tartalékokkal való feltöltése megszakadt. Az ukrán egységek visszaverték az orosz erők támadásait a Donyec-medencében Veszela Dolina, Bahmut, Zajceve, Avgyijivka és Novomihajlivka települések térségében. Ezenkívül az ukrán légvédelmi egységek a nap folyamán megsemmisítettek egy orosz Szu-24-es repülőgépet, két robotrepülőgépet és egy drónt – jelentette a vezérkar.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken határozatot fogadott el, amellyel lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy távolról vegyen részt az ülésen – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál. Néhány napja Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete hevesen ellenezte, hogy Zelenszkij videó-összeköttetés útján szólalhasson fel az értekezleten – emlékeztetett a hírportál.

Az EU elítéli az agressziót az izjumi tömegsírokról szóló hírek ügyében

Az Európai Uniót mélyen megdöbbentette a több mint 440 holttestet rejtő, a Harkiv megyei Izjumban megtalált tömegsírok híre, az agressziót a lehető leghatározottabban elítéljük – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pénteken. Ukrán híradások szerint Szerhij Bolvinov, a megyei rendőrség nyomozóosztályának vezetője pénteken közölte, hogy előző nap tömegsírt találtak az orosz megszállás alól felszabadított Harkiv megyei Izjumban.

A kéviselő úgy fogalmazott, hogy 

az orosz erőknek a nemzetközi humanitárius jogot és a genfi egyezményeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, embertelen magatartásának azonnal véget kell vetni.

Szavai szerint felelősségre fogják vonni Oroszországot, annak politikai vezetését, valamint mindazokat, akik részt vesznek a nemzetközi jog és a nemzetközi humanitárius jog folyamatos ukrajnai megsértésében. Az EU minden erre irányuló erőfeszítést támogat – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője. Szerhij Bolvinov tájékoztatása szerint ez az egyik legnagyobb tömegsír azok közül, amelyekre a felszabadított területeken bukkantak. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök pedig arról számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek, hogy Harkiv megyében – amióta felszabadította az ukrán hadsereg – már tíz kínzókamrát fedeztek fel a hatóságok.