Öt teljes órán át tartotta vissza egy éjfél után landoló repülőgép utasainak csomagjait a földi kiszolgáló június végén Budapesten. Sokan kényszerültek a terminálon kivárni, míg reggel végre hozzájutottak bőröndjeikhez – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében.

Passengers waits in the arrivals hall at Liszt Ferenc Airport of Budapest on March 23, 2020. (Photo by GERGELY BESENYEI / AFP)
Fotó: Besenyei Gergely / AFP

A mulasztó céget ötmillió forintra büntette a közlekedési hatóság. A reptér üzemeltetőjének kétszer ekkora bírságot kell fizetnie a mélyalvási időszakban a megengedettnél jóval nagyobb számban mozgó repülők miatt.

Egy Tel-Avivból jelentős késéssel érkező járat 195 utassal és 75 darab poggyásszal a fedélzetén nem sokkal éjjel egy óra előtt szállt le a budapesti repülőtéren 2022. június 27-én. Az első bőrönd kereken öt órával később került szalagra, az utolsó hat percre rá. A közbeeső időben senki semmiféle tájékoztatást nem adott a csomagjaikra váró utasoknak arról, hogy a tulajdonukat mikor kaphatják vissza.

A minisztériumban működő közlekedési hatóság hivatalból két eljárást is indított a körülmények feltárására és a felelősök felkutatására. Az egyikben a földi kiszolgálóról megállapította, hogy a Menzies az érkező poggyászok kirakodására vonatkozó normaidőt 

az első poggyász esetében 285, az utolsóéban 271 perccel lépte túl. 

A társaság szerint öt órával a járat várható érkezése előtt már tudott arról, hogy a légi jármű késni fog. Ennek ellenére a cég több munkavállalóját a tervezett beosztásuk lejárta előtt hazaengedte. A szakmai követelmények  megszegése miatt 

közigazgatási szankcióként 5 millió forint bírságot szabtak ki a földi kiszolgálóra.

A hatóság külön eljárásban keresett választ arra, hogy a repülőtér forgalma hogyan haladhatta meg a mélyalvási időszakban megengedett szintet. A bekért adatokból kiderült, hogy 

a kérdéses napon összesen 21 repülőgép szállt fel vagy landolt éjfél és hajnali öt óra között a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. 

A védett időszakban lezajlott műveletek száma idén júniusban – zömmel a menetrendi időn kívül, késéssel közlekedő járatok miatt – többszörösen haladta meg a szabályokban foglalt maximumot. 

A repülési korlátozások megsértése miatt a hatóság 10 millió forint légi közlekedési bírság megfizetésére kötelezte a Budapest Airport Zrt.-t.