Több mint egy évtized után először kötött ki török hadihajó Izrael partjainál – számolt be róla a Reuters.

Kemalreis  török hadihajó
Fotó: Jack Guez / AFP

A Kemalreis nevű fregatt szombaton dokkolt Haifában a Földközi-tengeren zajló NATO-műveletek részeként – közölték török tisztviselők.

Izraeli források szerint Ankara előzetes kérelmet nyújtott be a legénység partra szállására, és megkapta az engedélyt. A haifai kikötő egyik tisztviselője elmondta, hogy 2010 óta ez volt az első alkalom, hogy török hadihajó látogatott ide, akkor a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok megszakadtak, miután Izrael megrohamozott egy palesztinbarát segélykonvojt, amely megpróbálta áttörni a Gázai-övezet blokádját.

Az incidensben az izraeli tengerészgyalogosok tíz török állampolgárt megöltek.

Izrael korábban kifogást emelt az ellen, hogy a NATO-tag Törökország vendégül látja a Hamász palesztin iszlamista mozgalom több tagját, amelyet a nyugati országok terrorista csoportként tartanak nyilván.

Az elmúlt hónapokban azonban a két ország kapcsolatában az enyhülés és békülés jelei voltak tapasztalhatók. Elsősorban az energiaügy válhat a lehetséges együttműködés egyik kulcsfontosságú területévé. A következő lépés várhatóan azt lesz, hogy hamarosan új nagyköveteket delegálnak egymáshoz a felek.