„A magyar kormánynak nagy szüksége van az uniós forrásokra, hiszen ha idén ezek nem érkeznek meg, akkor újabb devizakötvények kibocsátására kerülhet sor. Egy novemberi gyors kötvénykibocsátást valószínűnek tartok, ez azonban a korábbi évektől eltérően már nem lesz olcsó, és különösebben kedvező sem” – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Becsey Zsolt, a Károly Gáspár Református Egyetem docense, korábbi EP-képviselő és külügyi államtitkár.

Becsey szerint az Európai Bizottság értékeléséből az következik, hogy ha 

mindazt, amit eddig a magyar fél felmutatott, megvalósítjuk, akkor az utat nyithat a megegyezésnek is. 

Azt is mondta, hogy a bizottság egy hivatalos javaslatot tett, ezt most eljuttatja az Európai Tanácsnak, ennek alapján november 19-ig, azaz két hónapig függesztenék fel a magyar félnél a hét és fél milliárd eurónyi operatív támogatás kifizetésének a megindítását. 

Itt a szürkeséggel és a korrupcióval jellegzetesen leginkább érintett három új operatív programra tettek javaslatot

– fogalmazott a volt államtitkár. Becsey szerint nagy valószínűséggel a tanács is azon az állásponton lesz, hogy

adják meg az esélyt, hogy Magyarország bemutathasson a bizottságnak egy olyan programot, amelyben nemcsak törvényalkotási lépések történnek, de megindul a konkrét hatóságok felállítása és a kinevezések is. Én látok rá lehetőséget, hogy ez megvalósuljon.

Véleménye szerint a magyar kormány hosszabb alkudozásra számított, bár a hétéves költségvetésről 2022 vége felé egyébként is illene megegyezni, hiszen az új többéves keretköltségvetés tulajdonképpen 2021-től szól. „Emellett az előző, kifutó többéves keretköltségvetésből nem sokkal ezelőttig még érkezett pénz. Tavaly például még a 3,2 százalékának megfelelő nettó többletünk (ennyivel többet kaptunk az uniós költségvetésből, mint amennyit befizettünk) érkezett a kifutó operatív programokból” – tette hozzá.

A magyar kormány szerintem mindenképp meg akar egyezni, öt-hét milliárd euróra feltétlenül szüksége van. A Covid-alapból az előleg félmilliárd euró lett volna, a hétéves költségvetésből azonban akár négy-öt milliárd eurót is le tudnánk gyorsan hívni, így nyilván ez utóbbi sokkal fontosabb számukra.

Hozzátette, hogy szerinte nem lenne szerencsés a nemzetközi pénzpiacról finanszírozni az országot, mert jelenleg nem kedvező a kamathelyzet. Ennek nem csak Magyarország politikai viszonyai és gazdaság-, valamint társadalompolitikája az oka, hiszen nemzetközi szinten is tapasztalhatók nehézségek – fejtette ki.