A Pravda orosz állami lap főszerkesztője egy üzleti út során meghalt agyvérzésben, ő számított Vlagyimir Putyin egyik legrégebbi szövetségesének – írja a Daily Mail.  

Vlagyimir Nyikolajevics Szungorkin a lap munkatársaival Habarovszk felé tartott, mielőtt Moszkvába indultak volna tovább. A főszerkesztő azonban elvesztette az eszméletét, később amikor magához tért a kollégája azt mondta, hogy három perccel később

Szungorkin fulladozni kezdett, ezért kivitték a friss levegőre. Később orvoshoz vitték, ám már nem tudtak segíteni rajta. Az orvos közölte, hogy a főszerkesztő halálát agyvérzés okozta.

Putyin 2020-ban méltatta a Pravdát annak első kiadásának 95. évfordulóján. Egy akkori közleményében azt írta: „A legendás Komszomolka hosszú és kreatív utat járt be ezekben az években, és ragyogó, felejthetetlen oldalakat írt az orosz média történetébe.

Létfontosságú, hogy az újság jelenlegi munkatársai generációról generációra adják tovább ezeket a hagyományokat és törekedjenek az újság zászlóshajójának megtartására az oroszországi médiapiacon.”

Az elhunyt főszerkesztő kollégái egy gyászjelentésben azt írták, hogy Szungorkin az új nemzeti újságírás szimbóluma volt, és a lapot hatalmas birodalommá tette. 

Korábban a VG megírta, egyre bővül azoknak az orosz üzletembereknek a listája, akik szokatlan körülmények között haltak meg. Legutóbb Ravil Maganov, Oroszország második legnagyobb olajtermelő cége, a Lukoil elnöke halt meg, miután kizuhant egy moszkvai kórház ablakából

 

Címlapkép: Gavriil Grigorov / AFP