Közélet

Egyre bővül a lista: újabb orosz oligarcha vesztette életét szokatlan körülmények között

Egyre bővül azoknak az orosz üzletembereknek a listája, akik szokatlan körülmények között vesztették életüket. Legutóbb az olajmágnás Alexander Subbotin holtestére találtak rá egy sámán házában. A hírek szerint varangyméreg végzett vele.

Subbotin nem az első orosz oligarcha, aki az ukrajnai háború kitörése óta furcsa körülmények között halálozott el. Ahogy arról korábban írtunk a Gazprom síközpontjának vezetője, Andrej Krukovszkij a múlt héten lezuhant egy szikláról és belehalt az sérüléseibe. Az eset már akkor is furcsának számított, hiszen Krukovszkij gyakorlott sziklamászónak számított. 

Gyanús körülmények között halt meg a Gazprom síközpontjának igazgatója

Ő már az ötödik orosz vezető, aki szokatlan körülmények között elhalálozott.

A TASZSZ arról számolta be, hogy Subbotin a hétvégén egy sámán házában találták meg. A hatóságok nyomoznak az ügyben. A hírek szerint a halál oka szívroham volt, ráadásul egy szemtanú szerint az olajmágnás már akkor rendkívül részeg volt, amikor megékezett a sámánhoz.

Egy másik forrás azt állítja, hogy Subbotin régóta jó barátságban volt a sámánnal és a feleségével. Állítólag azért látogatta meg a halála napján, hogy a kuruzsló varangyméreggel kigyógyítsa a másnaposságából - erről az Independent írt, de az információt a Newsweek szerint a rendőrség nem erősítette meg.

Forensic scientist at work. Crime scene. 1283135014
Fotó: D-Keine / Getty Images

A Businnes Insider, a Newsweek és más lapok is arról írnak, hogy Subbotin egy újabb áldozat azoknak az orosz üzletembereknek a sorában, akik rejtélyes körülmények között haltak meg az elmúlt időszakban. Andrej Krukovszkij után Subbotin már a hatodik a sorban. Az áldozatok között hasonlóság, hogy valamilyen formában nagy orosz energiavállalatokkal voltka kapcsolatban.

Az esetekkel kapcsolatban felvetült annak a lehetősége, hogy öngyilkosságokról van szó. Az áldozatok között van Szergej Protosenya is, akit feleségével és lányával együtt találtak meg holtan Spanyolországban. A helyi rendőrség arra gyanakszik, hogy Szergej megölte a feleségét és a lányét, majd magával is végzett. A még életben lévő fiuk, Fedor szerint biztosan nem így történt. 

Az apám nem gyilkos

— mondta Fedor Protesenya.

Detective working late on a case in the office. Criminal investigation concept 1184219458
Fotó: South_agency / Getty Images

A rejtélyes halálesetek listája

Szergej Protosenya

A milliomos oligarchát felakasztva találták meg spanyolországiluxusvillájában április 19-én. Feleségét és lányát szintén holtan találták meg a házban, szúrt sebekkel. A spanyol rendőrök szerint gyilkosság és öngyilkosság történt.

Az 55 éves Protosenya a Novatek orosz földgáztermelő vállalat korábbi alkalmazottja volt. Becslések szerint a vagyona 433 millió dolláros lehetett.

Vlagyiszlav Avajev

Az 51 éves Avajevet április 18-án találták moszkvai lakásában, lőtt sebekkel. Felesége és 13 éves lánya is meghalt. A férfi korábban a Gazprombank alelnöke volt. Amikor a holtesteket megtalálták Avajev lakása belülről volt bezárva, ezért a rendőrség ara gyanakszik, hogy a férfi megölte a családját, majd magával is végzett.

Vaszilij Melnyikov

Melnyikov holttestét március 23-án találták meg Novgorodban lévő lakásán. A milliárdost, felségét és két fiát halálra késelték, a gyilkos fegyvereket a helyszínen megtalálták. A rendőrség ebben az esetben is azt vizsgálja, hogy a férfi megölhette-e a családját, majd önmagát. A lakásban nem találtak erőszakos behatolásra utaló jeleket.

Melnyikov a MedStom orvosi berendezéséket szállító cég tulajdonosa volt. A vállalat jelentős veszteségeket szenvedett el a nyugati szankciók után.

Mihail Watford

A BBC írt róla korábban, hogy az ukrán származású Watfordot angliaiotthonának garázsában találták meg felakasztva február 28-án.

A hatvanas éveiben járó férfi a szovjet Ukrajnában született és kőolajból és földgázból gazdagodott meg. A 2000-es évek elején költözött az Egyesült Királyságba a feleségével. Az angol rendőrség szerint a halálest körül semmilyen gyanús körülmény nem merült fel. 

Alekszandr Tyuljakov

Egy orosz lap arról írt, hogy Tyuljakovot egy Szentpétervár mellett lévő lakás garázsában találták meg felakasztva február 25-én. A rendőrség szerint a holtest mellett egy búcsúlevelet is találtak. A 61 éves férfi A Gazprom egyik ügyvezetője volt.

Egy oroszinternetes lap arról számolt be, hogy Tyuljakovot a halálának az előestéjén súlyosan megverték.

Leonyid Shulman

Shulman szintén a Gazprom egyik vezető tisztségviselője volt. Az ő esete különbözik a eddig felsorolt halálesetektől, mivel a listában ő az egyetlen, aki az Ukrajnában dúló háború előtt hunyt el. Leonyid Shulman testét vidéki nyaralójában találták meg még idén januárban. A rendőrség egy búcsúlevelet is talált mellette, amiben az állt, hogy lábtörése miatt elviselhetetlen fájdalmai vannak és nem akar fogyatékos emberként a családja terhére lenni. Shulman valóban betegszabadságon volt egy lábsérülés miatt.

Az orosz rendőrség sajtóértesülések szerint kétségbe vonja a búcsúlevél hitelességét. Mint közölték az üzletember bőven megengedhette volna magának a legjobb fájdalomcsillapítókat és orvosi kezeléseket, hogy kezelje a sérült lábát.

A cikk elején említett Andrej Krukovszkij, illetve Alexander Subbotin azért nem szerepel ebben a listában, mivel az ő haláluk körülményei viszonylag eltérnek a többi esettől. Ennek ellenére látni lehet, hogy a háború kitörése óta gyanúsan sok orosz üzletember és oligarcha hal meg szokatlan körülmények között.

 

halál Oroszország Lukoil rejtély oligarcha Gazprom
Kapcsolódó cikkek