Megkapta a hivatalos idézést Nyikolaj Valujev, így az állami duma képviselőjének is hamarosan jelentkeznie kell a katonai sorozási irodában. Erről az egykori világbajnok ökölvívó számolt be csütörtökön az Izvesztyija című lapnak – írja a NashKursk orosz hírportál.

Russia's Prime Minister Presents His Annual Report To The Duma
Fotó: Contributor / Getty Images

Az évek óta országgyűlési képviselőként dolgozó, 213 centi magas és 150 kilós egykori nehézsúlyú bokszoló hangsúlyozta, hogy a részleges mozgósítás nagyon fontos döntés az ország számára. Elmondása szerint rengeteg külföldi zsoldos érkezett Ukrajna területére, és

emiatt az orosz hadseregnek és a donbászi köztársaságok hadseregének támogatásra van szüksége.

Vlagyimir Putyin szeptember 21-én jelentette be a részleges mozgósítást . A hírre reagálva a moszkvai nagy eséseket produkált, a lakosság jelentős része pedig repülővel és közúton elkezdte elhagyni az országot. A bejelentés az orosz elnök népszerűségét is megtépázta.

Három nappal az elnök beszédét követően, szeptember 24-én jelentették be, hogy az Egységes Oroszország (Putyin pártja) regionális és önkormányzati képviselői közül sokan úgy döntöttek, hogy önkéntesként részt vesznek a moszkvai álláspont szerint továbbra is különleges katonai műveletnek nevezett harcokban.

Bár Oleg Kolesnyikov parlamenti képviselő megjegyezte, hogy egy korábbi szabály szerint az állami duma képviselői mentesülnek a harcokban való részvétel alól, a mozgósítás bejelentése után kellemetlenné vált számukra, hogy ilyen védelem mögé bújva kimaradjanak a haza védelméből.

Nem Nyikolaj Valujev az első exbokszoló, akit fegyvert ragad a harcok során.

A háború kitörése utáni napokban a Klicsko testvérek, Volodimir és Vitalij is úgy nyilatkoztak, hogy készek arra, hogy fegyverrel védjék meg Kijevet – az öt évvel idősebb Vitalij az ukrán főváros polgármestere.

Putyin pénteken aláírja a megszállt ukrán területek annektálásáról szóló dokumentumot

A Kreml közölte, hogy Vlagyimir Putyin pénteken aláírja a megszállt ukrajnai területek annektálási egyezményét a népszavazások sikerét követően.